«Kryss Gavlfjorden» et samarbeid mellom Øksnes og Andøy for å minnes hvordan folk bosatte seg på kryss og tvers over fjorden i forbindelse med både arbeid og giftemål fra gammelt av. I tiden før bruer og riksveier, var Øksnes et naturlig valg md tanke på datidens båtforbindelser.

I 2011 startet «Kryss Gavlfjorden» samarbeidet med Øksnes, og det første arrangementet var i Skjoldehamn. Deretter har Andøy og Øksnes vekslet på å ha det annenhvert år.

– I år spurte kulturkontoret om vi ønsket å ha arrangementet, og vi sa ja med en gang. Vi liker å vise fram den flotte bygda vår, sier Marit Kinn Arntsen i Risøyhamn Vel.

Arrangementet er et samarbeid med Adelheid Benjaminsen på vegne av Th. Benjaminsen gammelbutikken i Risøyhamn, Andøymuseet (Museum Nord) og kulturkontoret.

– Det hele starter med at båten fra Alsvåg legger til kai ved Th. Benjaminsen-brygga i gammelhavna søndag 6. september. Det er en stor båt, og alle som vil kan bli med på turen. På kaia står vi og tar imot i klær og hatter fra gammel tid. Flott hvis andre også vil kle seg i den stilen, smiler Benjaminsen.

Sang, leker og fortellinger

På kaia skal Adelheid Benjaminsen ta imot med solosang. Det er et variert program der unger skal leke gamle leker som å kaste på stikka og hoppe paradis. Dette er det elever fra Risøyhamn skole som tar seg av. Det blir også foredrag fra gamle dager i Risøyhamn med settingen fra bryggen, butikken og gammelgården. Samtidig som gammelbutikken holdes åpen.

– Forteller Berit Benjaminsen husker godt tiden fra hun var liten og løp rundt omkring i området her, sier Benjaminsen.

Fint spaserområde

Når dette er ferdig fortsetter arrangementet på bygdetunet.

– Det er et fint område å spasere til, men dersom noen ønsker skyss, kommer vi til å skaffe det. Dette er et utearrangement, så folk bør kle seg etter været, slik at de får et bra arrangement, sier Arntsen.

På bygdetunet blir det salgsboder.

– Det blir et bra utvalg med masse nye ting. En kommer med benker, småkasser og stauder. Det blir lefser fra Grytting. Ellers selges det både ost, såper, håndarbeid, hekling, kniver og trehjerter, sier hun.

Det åpnes også for barneboder, dersom unger har ting de ønsker å selge.

Det er Taekwondoklubben i Risøyhamn som skal drive kafeen på Aktivitetssenteret, der det også blir rømmegrøt.

Gifteveier over fjorden

– Johan Borgos skal holde foredrag om gifteveier over Gavlfjorden. Det varsles gøy for guttene ved naustet, der

«Motorens venner» på plass for å få start på en gammel motor, sier Benjaminsen.

Vibeke Sühr arrangerer Art Race med sykkelturopplevelser fra Dverberg. Her er det påmelding.

Fjelltur blir det til Steinheia på Strandland under

Oddbjørn Lockerts ledelse.

Arntsen og Benjaminsen gleder seg til å vise Risøyhamn fra sin beste side, og oppfordrer folk til å heise flaggene sine.

– Dette blir en stor dag som vi er avhengig av at bygdefolket støter opp om. Vi satser på minst 400-500 besøkende her som det har vært på tidligere arrangement. Vi er også glade for at Dick Monshouwers holder Galleriet åpnet, Otto A. Haugen sin butikk, samt Skomakerstua, påpeker de.

Arntsen sier at dette også blir en fin mulighet til å se den nye kultursjefen Sindre Wolf.

Tradisjonen tro blir det tautrekkerkonkurranse mellom Øksnes og Risøyhamn. Musikkorpsene fra Åse og Bleik spiller opp, samtidig røper Benjaminsen og Arntsen at det kan bli flere overraskelser.