En 13 år gammel gutt ble tirsdag tirsdag sendt til Universitetssykehuset Nord-Norge med mistenkt tilfelle av hjernehinnebetennelse forårsaket av meningokokk bakterien. Kommunehelsetjenesten har i samråd med smittevernlege igangsatt tiltak som anbefalt fra helsemyndighetene.

Foreløpig er det kun snakk om mistanke om sykdommen.

- Følg generelle råd

Andøy kommune opplyser av det kun er den aller nærmeste familien som skal behandles med forebyggende medisin og det er nå ivaretatt. For alle andre gjelder generelle råd.

- Vi ber alle lese brosjyren ”Meningokokksykdom, smittsom hjernehinnebetennelse” utgitt av Statens institutt for folkehelse på Andøy Kommune sine nettsider, opplyser Jørn Vollan, enhetsleder for Helse og Familie i Andøy kommune.

- Hovedtiltaket er at hver enkelt følger med sine barn og ungdom og være spesielt oppmerksom på feber over 38,5 målt i rumpen, brekninger og nedsatt allmenntilstand og eventuelt utslett (også i løpet av natten). I slike tilfeller, ta kontakt med fastlege eller legevakt, opplyses det.

Forebyggende tiltak er generell god hygiene som ofte vask av hender og ikke dele glass/flaske.

Hva er hjernehinnebetennelse?

Vanlige tegn på meningitt er høy feber, medtatt allmenntilstand, omtåket bevissthet, hodepine, nakke- og ryggstivhet, kvalme, brekninger, lysskyhet og kramper.

Ved hjernehinnebetennelse forårsaket av meningokokkbakterien vil den syke ha høy feber, frostanfall, avtakende bevissthet, tegn til sjokkutvikling (kald, blek, klam) og det kan oppstå blødninger i huden (utslett som ikke forsvinner når man presser et glass mot huden).

Barn under 2 år har færre typiske symptomer og funn. De har ofte redusert bevissthet, uttalt slapphet, irritabilitet, brekninger og eventuelt også hudblødninger.

Andre bakterier enn meningokokker som årsak til hjernehinnebetennelse utgjør under 100 tilfeller hvert år.(Kilde: NHI.no)