Norfakta utførte en lignende meningsmåling i april. Da var Arbeiderpartiet det klart største partiet i Andøy, og det lå an til rød-grønt flertall i kommunestyret. Etter det har imidlertid trenden snudd. Arbeiderpartiet har gått tilbake på meningsmålinger nasjonalt, mens Høyre og Fremskirttspartiet har gått frem. En annen trend er at miljøpartiet De Grønne (MDG) kommer for fullt inn i kommunepolitikken i Norge. Det ser også ut til å skje i Andøy.

Målingen ble utført i perioden 24. til 27. august. 300 personer i Andøy ble spurt. Feilmarginen på målingen er 5,2 prosent. 17 prosent av de spurte hadde ikke tatt stilling til hvilket parti de vil stemme på i kommunevalget. 6 prosent av de spurte ville ikke svare.

Målingen er for øvrig utført for Andøyposten, Vesteraalens Avis, Sortlandsavisa og Vesterålen Online, og er gjort for alle fem kommunene i Vesterålen.

Høyre størst

Målingen viser at Høyre igjen er det største partiet i Andøy med en oppslutning på 30,9 prosent. Det er likevel langt bak valget for fire år siden da partiet fikk 38,1 prosent. Frp går også frem. I april fikk partiet en oppslutning på 5,9 prosent, noe som var langt bak valget for fire år siden. I august-målingen får Frp 9,5 prosent, noe som er 0,5 prosent bedre enn valget for fire år siden.

Ap får 28,6 prosent. Det er en krafttig nedgang fra aprilmålingen da partiet fikk 33,6 prosent. Det er likevel langt bedre enn valget for fire år siden, da partiet fikk 19,9 prosent.

Andøylista fikk 14,8 prosent av stemmene for fire år siden. Målingen i april viste en nedgang til 12 prosent. Aprilmålingen viser ytterligere nedgang til 10,6 prosent.

Kristelig Folkeparti ligger an til å gjøre et bedre valg enn for fire år siden, og gjør et kraftig byks fremover i forhold til aprilmålingen. Senterpartiet går en del tilbake, både i forhold til valget for fire år siden og aprilmålingen.

Også Venstre sakker akterut i forhold til valget for fire år siden, og er ifølge målingen det minste partiet i Andøy 3,0 prosent.

MDG ligger an til å få 4,0 prosent av stemmene, og kan få én representant i kommunestyret. Partiet vil i så fall gjøre sitt første inntok i kommunepolitikken i Andøy.

Kommunestyret

Dersom denne målingen hadde vært valgresultatet, ville Jonni Solsvik vært sikret fire nye år som ordfører. Høyre, Frp, KrF og Sp får nemlig 12 representanter utfra Norfaktas måling. Ap, Andøylista og Venstre for 10 og så får MDG 1 representant. Dersom forholdet mellom Høyre og Ap blir noenlunde likt i valget, vil de to partiene få sju representanter hver og dermed bli like store i kommunestyret.

Det betyr imidlertid at valget kan bli jevnt, og at få stemmer kan være med å vippe maktfordelingen den ene eller andre veien. Det kan fort skje at MDG havner på vippen i Andøy, og blir avgjørende i forhold til hvem som blir ordfører de neste fire årene.

Bakgrunnstall

Ser man på bakgrunnstallene for målingen, er Ap helt klart kvinnepartiet i Andøy. 34 prosent av kvinnene i målingen sier de vil stemme Ap. Tilsvarende er Høyre mannepartiet, med 36 prosent oppslutning blant mennene i målingen.

Også Frp og MDG har flere mannlige enn kvinnelige velgere, mens de andre partiene har flest kvinner blant sine velgere.

Høyre står sterkt i aldersgruppene under 30 år og fra 45 til 59 år. Ap står sterkt blant de over 60. Også Frp henter flest velgere blant de litt eldre.

Man skulle kanskje tro at et parti som MDG henter flest valgere blant ungdommen, men partiet har flest velgere i gruppen mellom 30 og 44 år.

Lekkasjer

Ser man på lekkasjer mellom partiene, er konklusjonen at Andøy-velgere er ganske trofaste mot sitt parti. 88 prosent av de som stemte KrF ved forrige valg, skal stemme KrF også i dette valget. Tilsvarande tall for Ap er 71 prosent.

Men vi ser at 11 prosent av de som stemte Høyre i forrige valg, sier de skal stemme Ap i år. 16 prosent av Frp sine velgere for fire år siden, sier de skal stemme Høyre. Tilsvarende vil 6 prosent av Høyre sine velgere for fire år siden stemme Frp.

Andøyliste mister velgere til både Ap og Miljøpartiet De Grønne. 20 prosent av de som stemte på Andøylista for fire år siden sier de vil stemme Ap i år.

Senterpartiet mister velger til KrF og Arbeiderpartiet.

Også Venstre mister velgere til Ap og til MDG. Det siste er kanskje ikke uventet.

15 prosent av de spurte har ikke gjort seg opp noen mening eller vil ikke støtte noen av toppkandidatene.