Torskesesongen er i gang, og tirsdag ettermiddag er mannskapene på snurrevadbåtene MS Alvestad og MS «Fugløybuen» på sløyelinja med dagens fangst, da Andøyposten stikker innom. Rykende fersk torsk kommer fra rullebåndet og ned i samlekarene. Derfra tar daglig leder Ole Johnny Nilsen Andøyposten med på torskens ferd videre til merking, ising og pakking. Torskekaret settes ved samlebåndet der den beste kvaliteten plukkes ut og merkes «Norwegian skrei». Både på selve torsken og på emballasjen som den ferdig isede fisken pakkes og sendes med.

Godkjent av Sjømatrådet

– Bedriften er godkjent av Sjømatmatrådet og er med på felles markedsføring i hele Europa med varemerket Norwegian skrei. Dette har det vært jobbet med i flere år, men det er først nå at det har blitt sving på det. Det har vært en suksess, og fisken går til blant annet Frankrike og Tyskland, sier Nilsen.

Den ferdigpakkede skreien blir fraktet med truck inn på kjølerommet, og deretter videre ombord i traileren som kommer til JM Nilsen Fisk på Nordmela for å hente fisk.

Trailer og tog til Frankrike

Tirsdag ser vi traileren som er i fred med å ta imot skreimerket fisk som skal kjøre til Narvik, og så gå videre med tog til Oslo samme kveld. Neste dag (onsdag) går den videre med trailer til Frankrike.

– Det er hektisk å få den ferske fisken avgårde, men det går greit. Vi samarbeider med to-tre eksportører om å få solgt fisken ute på markedet, sier Nilsen.

Han legger til at i likhet med resten av kysten har ikke torskesesongen kommet skikkelig i gang på Nordmela heller. Nå helt i startfasen går torsken mye etter sildestimene og har et uforutsigbart bevegelsesmønster.

–  Det beste Norge kan tilby

Markedssjef Tove Sleipnes i Sjømatrådet opplyser at torsk med varemerket Norwegian skrei er den beste fersktorsken Norge kan tilby.

– Det er mye fersk fisk som landes med god kvalitet, og vi har utviklet en egen skreistandard med kvalitetskriterier som må til for at torsken kan merkes med skrei, sier markedssjef for torsk, Tove Sleipnes.

– På den måten sikrer vi at det gode råstoffet bir tatt vare på. Kvalitetsmerket skrei er den aller beste fersktorsken Norge kan tilby, og det har vist seg å være en suksess. Vi omsatte mer kvalitetsmerket skrei i fjor enn noen gang, og vi merker økt etterspørsel i de markedene vi har vært, i tillegg til at etterspørselen er spredt til flere marked, fortsetter hun.

Syv land på kickoff

Sjømatrådet skal ha et kickoff på Myre 23. januar.

– Det er et felles avspark for skreikampanjen, og da sender syv marked (USA, England, Frankrike, Spania, Portugal, Tyskland og Sverige) sine kokker med journalister til Myre, som igjen vil presentere sin vri av den norske skreien. Det vil være en livesending fra kaikanten som vises ute på markedene, forklarer hun, som legger til at alle godkjente fiskeselgere som leverer fisk via egne eksportører, drar nytte av Sjømatrådets felles markedsføring.

– Den norske skreien får økt oppmerksomhet i markedet, og det blir skapt forventninger om fisk av topp kvalitet, som sesongfisken skrei er, når den er på sitt aller beste. Det er også en vilje og en aksept for å betale en høyere pris for at dette er et premium produkt. I Stockholm betales det 400 kroner kiloet for skrei, sier hun.

Må etterleves

– Derfor er det viktig at vi har denne kvalitetsstandarden, og at den etterleves, slik at vi ikke ødelegger noe vi har bygd opp over mange år, forklarer Sleipnes, som mimrer tilbake til starten for 17 år siden i Spania.

– Da var det bare noen få kokker som brukte skrei, og i dag har de aller fleste supermarked en ferskvaredisk med skrei. Det tar lang tid å bygge opp, men det gå fort å rive ned, dersom man ikke opprettholder den høye kvaliteten på fisken, og samtidig begynner å tilby den billig i markedet, sier hun.

Sjømatrådet har et tett samarbeid med Norges råfisklag som har sin egen skreipatrulje med kontrollørene som sjekker at fiskebrukene behandler skreien etter de fastsatte kriterier.

Sleipnes opplyser at kvalitetsstandarden er behandlet av næringa selv, og at det har vært en standard ute til høring med en grundig prosess bak.