Avisen har oppnådd et daglig opplag på 1.963, en økning på162 eksemplarer. Det er en formidabel framgang i et papiravismarked som harvært synkende de 15 siste årene.

Redaktør i Andøyposten, Jørn Aune, er naturligvis fornøydmed den solide framgangen, men han lar ikke jubelen stå i taket.

– Tallene som ble servert tirsdag er veldig hyggelige. Vihar selvfølgelig jobbet knallhardt med å lage en god lokalavis, menhovedforklaringen til at økningen er såpass markant ligger nok i at vi harendret distribusjonen digitalt, sier Aune.

Tidligere distribuertes avisa digitalt via e-post.

– Nå må hver enkelt leser logge seg inn for å lese avisen.Den er i tillegg blitt tilgjengelig på nettbrett og smarttelefoner. Det har nokbetydd mye for opplaget, sier Aune.

Sterk tilbakegang

Tallene for de øvrige avisene viser lite dramatikk, forutenBladet Vesterålen som rauser ned med 357 færre eksemplarer per dag,sammenlignet med 2012. De siste fem årene har bladet fått redusert opplaget med2.000. Slik har trenden vært hos flere aviser.

Men enkelte ser likevel ut til å være skånet forflukten fra papir.

Eksempelvis har Øksnesavisa en fin liten framgang på 17eksemplarer mens SortlandsAvisa har en liten tilbakegang på 21 eksemplarer.Vesteraalens Avis står fortsatt knallsterkt i Hadsel med et opplag på 2.184 –en tilbakegang på 31 eksemplarer.

Superlokale aviser

Aune, som leder den avisen med sterkest vekst, har klareformeninger om hva som skal sikre videre suksess.

– På papir kan det se ut som om det er de superlokaleavisene og nisjeavisene som klarer seg best. Vi må bare fortsette å lage en godlokalavis, sier Aune.

Vesterålinger er godt vante med en solid, lokal mediemeny. SortlandsAvisa,Vesteraalens Avis, Andøyposten, Øksnesavisa, samt månedsmagasinet i Bø – Yderst– faller innenfor superlokale aviser. I tillegg er radiostasjonene Radio Bø ogRadio Melbu oppegående alternativer på eteren.

Lokalavis i storkommune

Hva som skjer om kommunene i Vesterålen slås sammen til énstor Vesterålen kommune, er Andøypostens redaktør spent på.

– Dersom kommunene slås sammen går lokalavisene inn i enspennende tid. Sammenslåing kan svekke identiteten på de stedene avisa gis ut.Hvordan det slår ut på lokalavisene er vanskelig å spå, sier Aune.

– Kan de superlokale avisene bli viktigere i en storkommune?

– Som sagt er det vanskelig å si, men det er jo en grunn tilat superlokale aviser klarer seg best – du får nyheter som du ikke får noenandre steder, sier Aune.