Kommunal Rapport slupper hvert år et kommunebarometer, der kommunene i Norge rangeres ut i fra en rekke kriterier. Ingen av kommunene i Vesterålen kommer opp på topp 200. Sortland ligger på 209-plass, og er best av vesterålskommunene. Deretter følger Lødingen på plass nummer 223, Øksnes på plass 329, Hadsel på plass 352, Bø på plass nummer 403, og til slutt Andøy på 413-plass.

- Vi er langt ifra fornøyd, vi liker så klart ikke å ligge lavt i målinger, sier Andøy-ordfører Jonni Solsvik.

- Likevel steikanes god

Han har nå bedt rådmannen om hjelp til å se nærmere på tallene for Andøy, men selv om han ikke er glad for resultatet, mener han fortsatt at Andøy er en veldig god kommune å bo i.

- Jeg vil bare føye til at vi har det steikanes godt i Andøy! Det merker jeg i daglig dialog med folk, sier han, men tar målinga på alvor.

Han presiserer at han ikke mener å komme med bortforklaringer, mer at det er et paradoks.

- Det skjer enormt mye positivt her, både i Andøy og hele Vesterålen. Reiselivet er på topp, vi har store muligheter i fiskeri, og ikke minst en av landets største hemmeligheter, sier Andøy-ordføreren, og sikter til Andøya Space Centre.

Sortland har klatra

Kommunebarometeret er ifølge kommunal Rapport basert på til sammen 127 nøkkeltall. Blant annet sier tallene noe om legedekning, energikostnader, kulturtilbud, karakterer i grunnskolen, og driftsresultat for kommunen, for å nevne noe.

Sortland kommune kom langt bedre ut i årets barometerresultater enn Andøy, og ligger på topp blant kommunene i Vesterålen. Likevel kommer de ikke veldig godt ut på landsbasis, med sin 209-plass. Sortland er 46 plasser høyere enn på fjorårets barometer. Siden 2010 har Sortland klatret 155 plasser, fra en 364. plass. Det er ordfører Grete Ellingsen fornøyd med.

- Det er selvfølgelig gledelig, sier hun.

Viktigst med god kvalitet

Ellingsen mener eldreomsorg og barnehage trekker opp for Sortland.

- Det er flere faktorer som er vektet og tatt med, blant annet at vi har et høyt utdanningsnivå. Ansatte med utdanning gir kvalitet i tjenesten.

Når det kommer til grunnskole er Sortland rangert som nummer 369.

- Vi er nødt til å gå inn og se på hva som ligger i vurderingene, og eventuelt hva vi har å forbedre, sier Ellingsen.

Hun understreker at det viktigste er at de som er brukere, enten det er skole, barnehage eller eldreomsorg, er fornøyde og får god kvalitet.

- Vi forvalter det vi har så godt vi kan, men det er potensial for å klatre enda mer. I første omgang er vi glade for en tydelig forbedring, sier hun

Bredde i tallene

Tallene kommunebarometeret baseres på, er hentet fra Statistisk sentralbyrås Kostra-database, foreløpige tall for 2013, Utdanningsdirektoratet, Helsedirektoratet, Grunnskolenes informasjonssystem, Folkehelseinstituttets kommunedatabase og Kommuneproposisjonen 2014, skriver Kommunal Rapport om barometeret.

Det er i alt 428 kommuner i Norge. På førsteplass i kommunebarometeret kom Høylandet kommune i Nord-Trønderlag, og på 428. og siste plass, ligger Hammerfest kommue i Finnmark. Best ut av kommunene i Nordland er Herøy kommune på Helgeland, som ligger på en 34-plass.