Da pensjonsreformen kom i 2011, inviterte daværende statsminister Jens Stoltenberg til dugnad i alle sektorer for at også eldre arbeidstakere kan få mulighet til å jobbe lenger. Han talte varmt for å beholde eldre arbeidskraft i yrkeslivet.

Nøsskvinnen Jorunn Isaksen er sikkert blant de som hadde fått ham til å smile bredt. Noen få dager før hun fylte 71, år tok hun fagbrevet i helsefag. Vi møter henne på en helt vanlig dag på jobb på Andøya bo- og behandlingssenter.

– Meningsfylt

– Jeg liker å jobbe. Det er derfor jeg er her.

Pensjonsreformen gjorde sitt til at Jorunn og andre ikke lenger blir trukket i pensjonsutbetalingen når vi i er i arbeid. Det er en fordel mener hun, men sier hun hadde jobbet uansett.

– Jobben gir meg masse, og samtidig er det godt å komme seg ut blant folk, sier Jorunn.

Tidligere bodde hun på gård. Mannen var fiskarbonde, og hun hadde nok å henge fingrene i hjemme. Da sønnen overtok gårdsbruket var det naturlig for Jorunn å søke arbeid ute. Det ble her på aldershjemmet.

Jorunn jobbet som vikar på ABBS i assistentstillinger som gikk på pasientpleie. I 2008 arrangerte studieforbundet AOF med base Stokmarknes, desentralisert helsefagarbeiderstudier i Andøy.

– Aldri for gammel

– De ønsket flest mulig deltakere, så også jeg i min høye alder fikk tilbud om å delta. Da jeg ringte og meldte meg på, fikk jeg høre at man aldri ble for gammel til å ta utdanning, smiler hun.

Kurset gikk bra, og i 2009 bestod hun den teoretiske prøven. Problemet for henne var praksisen.

– Vi måtte ha over 8000 praksistimer, så jeg måtte vente med å avlegge den praktiske fagprøven inntil jeg nådde det timetallet, forklarer hun.

Fikk fagbrev i januar

I juni i fjor ble det passert, og endelig den 29. januar i år, var alt det formelle på plass, og hun fikk fagbrevet i hendene, noen få dager før hun fylte 71 år.

– Den formelle prøven varte i to dager. Jeg fikk tildelt en person som jeg skulle legge opp en plan for pleien til. Sensorene fulgte nøye med meg gjennom pleien, og etterpå ble jeg pepret med spørsmål,smiler Isaksen.

Hun har ikke noe ansettelsesforhold i Andøy kommune.

– Jeg hadde tidligere en helgestilling på 20 prosent, men den ble opphevet fra nyttår på grunn av innsparing. Jeg jobber nå som ren tilkallingsvikar, og det varierer hvor mye vakter jeg får. Nå i sommer har jeg jobbet full tid som sommervikar, sier hun.

Tenker ikke alder

Isaksen er glad for skussmålet hun fikk fra avdelingsleder Evy Vedal.

– Det var bra å høre fra sjefen min at hun syntes at jeg hadde gjort en bra jobb som vikar, sier Isaksen.

Evy Vedal synes det er aldeles strålende at Isaksen vil jobbe, og at hun har tatt fagbrevet.

– Vi tenker ikke alder i dette arbeidsfellesskapet vi har på ABBS. Vi har alderspredningen fra ungdom nede i 17 år, og opp til Isaksen på 71 år, og vi er alle en del av det samholdet og fellesskapet som gjør at vi får utført jobben vi skal gjøre på en god måte, sier hun.

Sykepleier Malin Heireng støtter det.

– Det er hyggelig å jobbe sammen med Isaksen. Jeg tenker aldri over at hun har passert 70, avslutter Heireng.