Administrerende direktør Andreas Haugen og styreleder Arnljot Haugen i sjefsstolene på nybåten. Foto: Jørn Aune

2013 var et viktig år for konsernet A. H. Holding AS eller Andenes havfiskeselskap som det før het. Mot slutten av året kom nye «Andenesfisk I» til Andenes og fikk sin dåp i havna på Andenes. Den nye båten fikk en totalkostnad på 292 millioner kroner.

Ekstraordinære salgsinntekter

I april ble gamle «Andenesfisk I» solgt til Russland. Det betyr at selskapet var uten hovedbåt store deler av året.Likevel hadde man salgsinntekter på over 80 millioner kroner, mot 97 millioner kroner året før. Legger man til inntektene fra salget av tråleren, ble inntektene på 153,1 millioner kroner, mot 97.8 millioner kroner året før.

Les også: Se bildene av nytråleren

15 mill i skatt

Kostnadene gikk også ned, fra 96 millioner kroner i 2012 til 81 millioner kroner i 2013.Det ga et resultat på 71,4 millioner kroner, mot 1,59 millioner kroner året før.Konsernet hadde 13,7 millioner kroner i netto finanskostnader i 2013 mot 9,3 millioner kroner året før.Resultatet før skatt ble dermed 57,6 millioner kroner mot et underskudd på 7,7 millioner kroner året før.A. H. Holding AS måtte fikk en skattekostnad på 15,2 millioner kroner i 2013. Årsresultatet ble dermed et overskudd på 42,4 millioner kroner.

Les også: Døpes mandag

Balansen

Balansen viser at selskapet har anleggsmidler til en verdi av 376,2 millioner kroner og omløpsmidler til en verdi av 52,7 millioner kroner. Balansesummen blir dermed 428,9 millioner kroner.Dette motveies av en egenkapital på 60,9 millioner kroner og gjeld på 367,9 millioner kroner. Av dette er 26 millioner kroner kortsiktig gjeld.

Eiere

A. H. Holding AS er eid av Andenes Invest Group AS (47,9 prosent), Arnljot Haugen (26,0 prosent), Andreas Haugen 6,3 prosent, Risøysund AS (9,2 prosent) Th. Benjaminsen AS (3,8 prosent) og Tor Mathisen 4,9 prosent. Øvrige aksjonærer eier 2,0 prosent av aksjene.

Konsern

A. H. Holding AS består av morselskapet og de heleide datterselskapene Andenes havfiskeselskap AS, Andenesfisk AS og Andenes havneservice AS. I tillegg eier konsernet 60 prosent av Andenes båtservice AS og 51 prosent av Olympic fiskeri AS.

Styret i A. H. Holding AS består for øvrig av styreleder Arnljot Haugen, Hans Benjaminsen og Terje Haugen. Andreas Haugen er daglig leder.

Halvparten til EU

Notene til regnskapet viser at selskapet tjente like mye på salg av fisk i Norge som til EU. Året før utgjorde EU-markedet dobbelt så mye som det norske markedet i kroner og øre.

Drøye 2 millioner kroner av salgsinntektene kommer fra andre markeder.

Selskapet selger også olje (5,4 millioner kroner i 2013) og andre produkter (8,7 millioner kroner i 2013).

For øvrig viser styrets årsberetning at det å operere i et internasjonalt marked medfører en betydelig risiko. Styret skriver at selskapet både er utsatt for svingninger i valutakurser og rentenivå. En vesentlig del av selskapets inntekter er i utenlands valuta. Og en del av konsernets gjeld er i sveitsiske franc.

Selskapet har derfor inngått terminkontrakter og rentebytteavtale for å redusere risikoen for tap.