- Hva jeg føler? Glede og lettelse, sier Roger etter å ha brukt mer tid på å skru enn å fiske under årets torskesesong.

Båten brant

Dette er nemlig eieren av den eldre 50-fotingen «Viljen», som brant ved kai i Øksnes sist vinter. Fri for båt tok han seg hyre på en leiebåt, og endte opp med skiftenøkkelen som viktigste arbeidsredskap.

- Etter en sesong som dette, gjorde det utrolig godt å få telefonen fra Pål Krüger tidligere i sommer, sier den heldige fiskeren.

Formelt går Krüger inn med 49 prosent i rederiet, som dermed kjøper en flunkende ny Selfa-sjark på 10,99 meter til 4,5 millioner kroner. Hay skal blant annet drive krabbefangst og torskefiske med teine. Driftsgrunnlaget er en 14-meterskvote fra «Viljen», en kvote Hay tror han kan strekke til drøyt 200 tonn, med levendebonus og overregulering. Han tror kombinasjonen kvote og allsidig erfaring som fisker var utslagsgivende for valget.

Ville gi bort sjark

Ringreven Krüger, som blant annet har vært direktør ved Melbu Fiskeindustri, har nylig etablert «Krügerbruket» i Ballstad. Da han gikk ut og sa han ville «gi bort» en sjark til en driftig ungdom, vakte det oppsikt. Henvendelser kom i fleng, 20 i alt, fra Stavanger til Hammerfest.

- Jeg gjør egentlig ikke noe annet enn andre fiskekjøpere som går inn med 49 prosent i et rederi. Forskjellen er bare hvem som tok initiativet, vanligvis kommer dette fra fiskeren selv.