I Harstad kommune går debatten om å slå seg sammen med de mindre nabokommunene for fullt. Politikerne i den Høyre og Arbeiderpartistyrte kommunen vedtok i formannskapet i forrige uke et mål om at kommunene Evenes, Skånland, Lødingen, Tjeldsund, Ibestad og Kvæfjord skal slå seg sammen med Harstad. Dersom dette skjer vil ”Stor-Harstad” få nær 40.000 innbyggere.

Går raskt fram

Innen utgangen oktober skal politikerne i alle de nevnte kommunene, inkludert Harstad, ta stilling til en sammenslåing.

Formannskapets innstilling skal behandles i Harstad allerede 4. september.

Går det som tilhengerne av ”Stor-Harstad” håper, er regionen en egen kommune 1. januar 2020.

– I kraft av sin størrelse og tyngde blir naturligvis Harstad sentrum i en eventuell storkommune, sier SV-politiker Jonny Kristiansen til Harstad Tidende.

Like stor som Vesterålen

Lødingen har vært nevnt i forbindelse med en Vesterålen storkommune, samt en egen Øst-Lofoten kommune. Nå har altså Harstad gjort ord om til handling og vil etter alle solemerker vedta å jobbe mot et Stor-Harstad som inkluderer Lødingen.

Denne kommunen i øst vil være omtrent på størrelse med Vesterålen med et landareal på 2.699 kvadratkilometer, mot Vesterålens 2.411 kvadratkilometer.

Befolkningstallet vil heller ikke skille seg betydelig fra hverandre. Der Vesterålen samlet kan skilte med 30.438 innbyggere, vil Stor-Harstad ha 36.830.

Trår forsiktig

Så gjenstår det å se om småkommunene går med på en sammenslåing med Harstad.

– Vi må unngå å skape inntrykk av at våre nabokommuner skal ”innlemmes” i Harstad. Ved ei sammenslåing oppheves de gamle geografiske og administrative enhetene. De erstattes av en nyopprettet kommune. Dette viktige budskapet fikk ikke vi Harstad-politikere godt nok fram da vi slo oss sammen med Bjarkøy, sier varaordfører i Harstad Jan Fjellstad (V) til Harstad Tidende.

Vei til 800 mill.

Harstad har altså erfaring med kommunesammenslåing. I fjor gikk også Bjarkøy kommune under samme kommunevåpen. Riktig nok måtte det bygges veiforbindelse til 800 millioner kroner for å få bjarkøyværingene på gli.

Kontrakten på veiutbyggingen gikk for øvrig til vesterålske Leonhard Nilsen & Sønner.

Stor-Harstad vil i det gitte scenarioet strekke seg fra havområdene rett øst for Andenes til et godt stykke ut i Vestfjorden. I vest grenser den mot Andøy, Sortland, Hadsel og Vågan.

NB! Areal og innbyggertall er hentet fra Wikipedia.