I hovedsak er det yrkesfiskerne ved redskaper og kultur som forsker Tore Kristiansen ved Havforskningsinstituttet mener det må komme en endring på.

– Det går på at de ikke avliver fisken. På trål tar de for mye fisk på dekk slik at de ikke rekker å slå den i hjel før den dør av seg selv, sier Kristiansen.

Han viser til flere prosjekt som tar for seg effektiv avliving av fisk.

– Fartøyene kan ha vanntanker om bord slik at fisken kommer seg igjen, eller at det pumpes opp fra trålen og avlives fortløpende, sier forskeren.

Til NRK har Kristiansen uttalt at fisk er dyr som skal behandles på lik linje med andre dyr.

– Det er anerkjent i dyrevelferdsloven og  i forskriften for oppdrettsfisk, sier Kristiansen.

Dør i garnet

Han mener spesielt garnfiske strider med god dyrevelferd.

– I garnet står fisken og dør. Det er ikke bra for verken dyrevelferd eller kvalitet på produktet, sier Kristiansen.

Heller ikke linefisket slipper unna kritikk. Fiskeredskapet er kjent for å være et av de bedre når det kommer til kvalitet på fisk. Fisken bløgges som regel fortløpende når den kommer over ripa.

– De slår ikke fisken i hjel. Den kastes i en binge og dør av blodtap, sier Kristiansen.

Flytende slakteri

Han har selv jobbet mest med oppdrettsnæringen.

– Det er store forskjeller på hva som kreves av lakseslakterier og hva som er vanlig i fiskebåter. Jeg anser fiskebåter for å være flytende fiskeslakterier. Allerede er det gjort forsøk med slagmaskiner og strøm om bord i båter, men det var mer for fiskerens sikkerhet, istedenfor å bløgge sprellende fisk i grov sjø, sier forskeren.

– Kulturell blindhet

– Tror du fiskerne i Vesterålen har utstyr for effektiv avliving om 20 år?

– Ja, ganske sikkert. Det er ikke rakettforskning å avlive en fisk. Det er mer at vi har en kulturell blindhet for at fisk føler noe som helst.

– Har du fisket mye selv?

– Jeg har slått i hjel utallige fisk. Jeg mener ikke at vi ikke skal fiske, men vi må tenke mer som vi gjør i jakt. Praksisen bør være tilnærmet lik den vi har når husdyr skal avlives, sier Kristiansen.

Han viser til etikken ved felling og slakting av vilt under jakta.

– Jegeren må avlegge jaktprøve. Nå vet jeg ikke om det trengs for fisk, men den må avlives på skikkelig vis, sier Kristiansen.

Fiskarlagsleder: – Skudd i mørket

Leder i Øksnes fiskarlag, Mikal Steffensen, er ikke særlig opptatt av fiskens følelser.

– I fiskarlaget har fiskens følelser ikke vært et tema, det har ikke det. Vi er opptatte av kvalitet. For å få god kvalitet må fisken bløgges så raskt som mulig. Noe annet forholder vi oss ikke til, sier Steffensen.

Fiskeren karakteriserer utspillet fra Havforskningsinstituttet som et skudd i mørke av folk som ikke forstår hvordan næringen fungerer.

– Når det gjelder fiskens følelser har jeg ikke mer å si enn at forskere skal ha noe å gjøre de også. Det er ikke noe vi går og tenker på om dagene, gjentar Steffensen.

– Betal bedre

Fiskerne i Øksnes er mer opptatte av å få betalt for god kvalitet.

– Det ligger i statuttene til råfiskprisene at god kvalitet kan belønnes med mer enn minstepris, samt at dårlig kvalitet kan reduseres med 40 prosent. Fiskekjøperne er for dårlige til å belønne kvalitet, sier fiskeren.

Han er enig med forskeren i at levendefangst og fangst som stresser fisken minst mulig er bra for kvaliteten.

– Men det er vanskelig ikke å stresse opp en fisk. Vi skal fange den, og den vil rømme unna oss. Finner de en måte vi kan fiske uten å stresse den opp, er det bra. En lønnsom måte, presiserer Steffensen.