Personen som ble siktet for underslaget, tilsto forholdet, og ble nylig dømt til fengsel i ett år og seks måneder.

Ordfører i Hadsel, Kjell Børge Freiberg (Frp), mener at beløpet tingretten mener mannen underslo, er høyere enn de to millionene han ble dømt for. Retten vektla dårlige rutiner i kommunen. Dette har Freiberg tilbakevist. I en rapport som nylig ble lagt ut på kommunens nettsider, forsøker kommunen å vise hvordan underslaget har gått for seg.

Teksten under er et utdrag fra rapporten og er kommunens framstilling av saken.

Les rapporten i sin helhet.

15. august 2013: Saken ble varslet til rådmannen. Samme dag ble det besluttet å håndtere saken konfidensielt. Kun noen få personer kjente til saken. Det ble etter hvert levert materiale som viste et mulig underslag på 380.000 kroner.

26. august 2013: Anmeldelse levert, og den mistenkte ble anholdt. En drøy uke etter ble saken overlevert til Økoteamet i Harstad. Da var beløpet allerede passert 1 million kroner.

I denne fasen ble det gjennomgått om lag 5.500 lønnsbilag og 4.300 fakturaer. Kommunen anslår at den har brukt 40 ukesverk på saken. Dette i tillegg til kostnader på 120.000 kroner fra advokater, revisor og andre.

I rapporten hevdes det at kommunen sendte politiet mistenkelige funn i på til sammen 2.846.500 kroner. Det dreide seg i hovedsak om varekjøp til eget bruk av den da mistenkte, samt dobbeltutbetalinger av lønn til bosatte flyktninger. Til sammen skal det ha vært innkjøp til bosetting av flyktninger på til sammen 997.000 kroner. Mannen ble i retten senere dømt til å tilbakebetale 1.936.153 kroner.

15. november 2013: Politiet sender en detaljert liste med beslaglagte gjenstander. Kommunen har ikke klart å finne bilag for alle beslagene.

Kommunen tror at den nå domfelte mannen hadde fått tilgang til en leders passord til økonomisystemet. Slik skal han ha blitt i stand til å attestere og anvise fakturaer og lønnsutbetalinger.

Den domfelte mannen skal ha drevet eget firma og disponert kommunens utstyr gjennom firmaet. Ifølge kommunen selv hadde den domfelte ”tatt på seg ansvar” for budsjettering.

Retten dømte mannen for å ha utnyttet stillingen sin for egen vinning fra 2007 til 2013.