Spesielt i Murmansk-området importerer selskapet norske laks. Laksetrailere fra Vesterålen har rullet inn i Murmansk. Etter at Russland gikk i klinsj med Ukraina og annekterte Krim-halvøya, har Norge vært med på en boikott av russiske varer. Russland har på sin side respondert med å stenge ute norsk laks fra landet.

- Trenger ikke norsk laks

Til VOL sier kommunikasjonsdirektør i Russian Sea, Ilya Bereznuk, at han tror markedet vil stabilisere seg, også uten norsk laks. Konsernet selger nemlig laks til kundene sine som normalt, også under den pågående boikotten.

– Det norske eksportmarked har vært viktig for oss. Vi har importert stor mengder laks fra anlegg i Vesterålen og på helgelandskysten, sier informasjonsdirektøren.

– Til tross for forbudet mot import av fiskeprodukter fra Norge, fortsetter konsernet å sende ut kjølt og frossen laks fra egen lakseoppdrett i Murmansk-regionen, sier Bereznuk.

Leter i det fjerne Østen

Selskapet leter nå etter samarbeidspartnere i det fjerne Østen, samt å kjøpe laks av chilenske produsenter. Slik skal de demme opp for tapet av lakseimport fra Norge.

– Samtidig er det en økning i leveranser av russisk fisk og fiskeprodukter fra Asia, Tyrkia og Latin-Amerika. Vi er sikre på at markedet vil stabilisere seg om noen uker. Ingen mangel på fisk er forventet, sier Bereznuk.

Han understreker imidlertid at forholdet til produsenter i Vesterålen er godt.

– Vi har godt relasjoner med slakteriet i Stokmarknes. De har normalt solgt en del av produksjonen til det russiske markedet, sier direktøren.

Håper på løsning

For tiden investerer det statseide selskapet videre i nasjonal lakseproduksjon.

– Vårt største investeringsprosjekt er ”Russian Sea – Akvakultur”, som er atlantisk laks fra Barentshavet i Murmansk-området og ørret fra Karelen. Men volumet av laks er ikke så stort nå. Det er kun på to prosent av den laksen som ble importert til Russland fra Norge i 2013.

– Vi kan reorientere driften opp mot andre land. Norge er historisk sett den største importør av laks til Russland. Norge er viktig partner for selskaper i Murmansk-området. Jeg håper vi returnerer til normalt politikk på fiskerimarket, sier Bereznuk.

Langsiktig samarbeid

Informasjonsdirektøren håper at laksen fra Vesterålen vil fortsette å komme, selv om det blir en tid med importstans. Det er snakk om å opprettholde en minimumsaktivitet og tilstedeværelse i det russiske markedet for å ivareta Sjømatrådets langsiktige perspektiv.

– Vi ønsker å ivareta våre langsiktige relasjoner til bedrifter i Vesterålen, som gjennom flere år har spesialisert seg på oppdrett av laks, sier han.

– Deler av lokalmarkedet er borte

Roger Mosand, administrerende direktør i Nordlaks Produkter AS, forteller om en vanskelig tid for laksenæringa i Nord-Norge.

På generelt grunnlag er det vanskelig med et bortfall av et så viktig marked. Russland er vårt nærmarked. Etter hvert som det russiske markedet har vokst, er det blitt viktigere for oss, sier Mosand.

De fleste nordnorske lakseprodusentene har én dag lengre transporttid enn sine konkurrenter på vestlandet.

– Deres nærmarked er kontinentet, vårt er Russland. Vi har solgt rundt 30 prosent av laksen vår dit.

Selskapet Russian Sea har han kjennskap til.

– Vi har solgt noe laks til dem, men det er mange år siden nå. Kundene våre i Russland har havnet i en forferdelig trasig situasjon. Flere personer er sysselsatt i våre kunders fabrikker i Russland enn det vi er i Nordlaks, sier Mosand.