Kystverket har gitt Norges Geologiske Undersøkelse (NGU) tillatelse til å bruke seismiske slep i Andfjorden 19. - 23. september 2014. Undersøkelsene, som skal gi et tydeligere bilde av dypforvitring av bergarter, er finansiert av blant annet fem oljeselskaper.

– Dette er ikke snakk om snikleting etter olje, forsikret Marco Brönner i NGU Andøyposten om i mai.

Seismikktillatelsen har skapt høylytte protester fra Andøy Fiskarlag, Nordland Fylkes Fiskarlag, Bellona og Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

Andøy Fiskarlag og Bellona klaget i juli og august inn vedtaket til Kystverket. I et brev til Bellona, datert 10. september, skriver Kystverket at klagene ikke tas til følge.

I avslaget refererer Kystverket til Havforskningsinstituttets uttalelse om at "det aktuelle området er ikke i konflikt med gyteområder i tidsrommet det er søkt om så vi har ingen merknader på ressursbiologisk grunnlag til at undersøkelsen kan gå som planlagt".

– Det er hårreisende hvordan Kystverket verken tar hensyn til fisk eller fiskere. Kystverket bagatelliserer klagene fra Bellona og Fiskarlaget. Dermed er det fiskerne i Vesterålen som må betale prisen i form av tapt fangst og inntekt, sier Bellona-rådgiver Ingrid Skjoldvær.

I juni skrev Nordland Fylkes Fiskarlag i et brev til Fiskeridirektoratet at det vil "meget sannsynlig foregå viktige fiskerier i området i den aktuelle perioden for undersøkelser. [...] Fiskerne i Andøy frykter for at seismikkskytingen skal komme til å forstyrre fiskeriaktiviteten og dette synet deles av Arbeidsutvalget i Nordland Fylkes Fiskarlag".