Helsesøster ved Sortland vgs, Merete Lamark, har 550 elever som skal kunne kontakte henne Med tre dager i uken har hun mye å gjøre.

– Man har aldri nok tid, forteller Lamark.

Ofte er ungdommen på besøk med tanke på abort, prevensjon og seksualitet. Å komme til en lukket dør når unge gjerne vil ha noen prate med, er ikke bra nok. Helsesøsteren hjelper også elever som sliter psykisk.

– Noen ganger er det mer personlige årsaker til at ungdommen besøker helsesøsteren. Det kan være at noen blir utsatt for mobbing, noe som har hendt i familien eller at de sliter psykisk. Da er det viktig at vi kan være der for de som har noe å fortelle, sier Lamark.

For lite

Elever ved Hadsel VGS avdeling Stokmarknes mener at tilbudet om helsesøster er for lite.

– Ikke alle får muligheten til å gå til helsesøsteren når de har behov for det, forteller Helene Rørtveit, elev ved Hadsel videregående skole.

Hadsel VGS har totalt 539 elever skoleåret 2014-2015. Her er det to helsesøstre med en arbeidsdag på de to skolestedene hver i uka, totalt 13 timer.

Stor etterspørsel

Mange unge ønsker å snakke med en voksen om de ulike utfordringene de møter både på skolen og hjemme. Helsesøstertjenesten på skoler er for elever som har noe de vil prate om for å spørre om råd.

– Det er etterspurt og viktig for elevene å ha, sier Kristoffer Larsen.

En dag i uka mener han er for lite.

Regjeringen har for dette året bevilget 180 millioner ekstra til helsestasjon- og skolehelsetjenesten landet rundt. Sortland kommune fikk 370 000 kroner, mens Hadsel kommune fikk 270 000. Bevilgningen regnes som kommunenes frie inntekter og må dermed ikke brukes til dette, men kan bli utnyttet til andre tjenester.