For fire år siden kom ordningen med kompensasjon for selvbygde idrettsanlegg, der intensjonen var å  likebehandle anlegg bygd av det offentlige.

I forbindelse med byggingen av den nye kunstgressbanen på Bleik i fjor, som kostet 6,2 millioner kroner, søkte Høken om en million kroner i momskompensasjon.

De første årene med ordningene fikk idrettslagene tilbake all moms gjennom kompensasjonen.  I fjor ble dette redusert til 88 prosent.

På grunn av nye ordninger får klubben bare 57 prosent av beløpet de søkte om refundert.

– Vi søkte om en million kroner og fikk 578 000 kroner. Da vi starta prosjekteringa i 2010 hadde vi trua på at ville få momsen tilbake.  Men vi hadde ikke kalkulert med at momsrefusjonen kom til å gå ned, sier leder i Høken, Stein Hansen.

Endret ordning

Hansen forteller at reduksjonen er dramatisk for idrettslaget.

– Nå sitter vi med 460. 000 kroner i gjeld som vi ikke hadde forutsett. Det er klart at det gjør oss betuttet, sier han.

Høken og Hansen er per i dag usikre på hvordan de skal løse utfordringen.

– Det må vi se nærmere på. Men vi har vært i kontakt med Norges Idrettsforbund som jobber hardt opp mot regjering og storting for å få manglende momskompensasjon inn i det reviderte statsbudsjettet slik at ordningen blir bedre.

Hadde Hansen og Bleik vist om at momsreduksjonen kom til å bli en realitet, ville de startet opp aksjeselskap og fått full momskompensasjon.

Frykter konsekvensene

Han understreker at utfordringen med mindre momskompensasjon ikke bare gjelder Høken, og at en rekke andre klubber er i samme båt. Han legger ikke skjul på hva han synes om at momsreduksjonen er redusert.

– En skulle tro at det er selve realiseringen av anlegget som er viktig, og at en gjør noe bra for lokalsamfunnet og folkehelsa. Ikke at en må opprette aksjeselskap og ta kostnadene det medfører. Er det slikt system politikerne vil ha, frykter jeg at ingen klubber lenger vil bygge idrettsanlegg. Jeg vil i alle fall ikke anbefale noen å bygge idrettsanlegg, slår Stein Hansen fast.