Samtidig som debatten om kommunesammenslåing begynner å ta seg opp i Vesterålen, er flere av Vesterålens randkommuner nå i ferd med å vedta hvilke kommuner de vil se nærmere på å slå seg sammen med.

Under kommunestyremøte denne uka vedtok Tjeldsund kommune å se nærmere på et samarbeid mot Harstad, men også mot kommunene Evenes og Skånland, melder Harstad Tidende.

Sa nei i 2002

I 2002 ble det stemt over å slå seg sammen med Evenes og Skånland. Den gang sa 80 prosent av innbyggerne i Tjeldsund nei til en sammenslåing. Kommunene som går under navnet ETS-kommunene har et utstrakt interkommunalt samarbeid. Dersom de slår seg sammen, vil innbyggertallet være rundt 5.500.

For få

I en rapport om sammenslåing som Ofoten regionråd har bestilt, konkluderer Telemarksforskning med de tre ETS-kommunene til sammen blir for små til å bli en framtidsrettet og robust kommune. Ifølge Harstad Tidende vektla rapporten at en ETS-kommune ikke har et definert sentrum.

I Vesterålen har Hadsel og Sortland over 5.500 innbyggere.

Døra på gløtt

Arbeiderpartiet og Høyre i Tjeldsund er ikke helt komfortable med den konklusjonen. Selv om kommunestyret denne uka ga klarsignal for å se på muligheten for å gå i samarbeid med sju kommuner i Harstad-regionen, holdes døra på gløtt for et ETS-samarbeid.