- Jeg har snakket med tjue butikkeiere og næringsdrivende. Ingen av dem er spurt. Så jeg stiller spørsmål ved kvaliteten på undersøkelsen, sier Morten Ellingsen - som advarer sterkt mot kommunesammenslåing.

Morten Ellingsen reagerer sterkt på undersøkelsen VOL og Andøyposten presenterte i forrige uke. Undersøkelsen er gjennomført av Vesterålen Næringssamarbeid på oppdrag fra NæringsArena Hålogaland.

– Hauser opp stemninga

– Jeg leste Andøypostens artikkel om resultatene av undersøkelsen, og fikk ikke dette til å stemme med det jeg har hørt folk gi uttrykk for. Etter dette har jeg spurt omtrent tjue butikkeiere og næringsdrivende om de har stilt seg positive til undersøkelsen. De svarer at de ikke er spurt, sier han.

– Derfor stiller jeg spørsmål ved kvaliteten på undersøkelsen som er gjort. Dette er et viktig spørsmål, og da er det viktig at det som presenteres stemmer overens med virkeligheten. Jeg har ingen grunn til å tro at omlag halvparten av de næringsdrivende i Andøy ønsker en storkommune. Jeg er skeptisk til undersøkelsen, og får inntrykk for at den brukes for mer enn den er verdt - for å hause opp stemninga til fordel for en storkommune.

– Jeg føler at man prøver seg på en frekk en her, og vil anmode om at man gjør en grundigere runde på dette, sier Ellingsen.

Ikke spurt

Administrerende direktør Kjell-Are Johansen i Andøy Energi AS opplyser at de ikke er spurt.

– Jeg stusset på dette da jeg leste om undersøkelsen. Vi er en relativt stor og viktig bedrift, men er ikke forespurt, sier han.

Redaktør Jørn Aune opplyser at heller ikke Andøyposten inngår i undersøkelsen, og at lokalavisen ikke har mottatt mail om denne.

– Vil ramme hardt

Ellingsen tror nemlig ikke næringslivet vil hilse velkommen en utvikling han mener vil bety tap av mange arbeidsplasser og stor fraflytting - da det i neste omgang vil ramme næringslivet hardt.

– Blir Andøy innlemmet i en regional storkommune, vil mange lokale arbeidsplasser og mange bedrifter forsvinne. Her gjelder det å ikke være naive. Det vil også bli fraflytting - og dermed færre andværinger til å kjøpe tjenester fra det lokale næringslivet.

– Nær sagt alle arbeidsplassene på rådhuset vil forsvinne. Her snakker vi 50-60 arbeidsplasser. Videre vil nok ryktene om nedleggelse av Andøy Videregående Skole da bli en realitet. I tillegg er det lite sannsynlig at det blir to flyplasser i en storkommune. Dermed forsvinner trolig viktig infrastruktur der også. Det samme gjelder hurtigruteanløp - i dag er det tre anløp i Vesterålen. Det vil ikke forbli slik, om regionen blir én kommune. Det samme vil trolig gjelde offentlige kontorer som folkeregister, NAV, tannlege og annet.

– Med den fraflyttinga store tap av arbeidsplasser vil medføre, vil det også bli færre barn - og tap av arbeidsplasser i skoler og barnehager.

Ringvirkningene vil bli dramatiske - og jeg er derfor skeptisk til at undersøkelsen brukes for å illustrere at mange Andøybedrifter er positive til ei slik utvikling. Jeg tror ikke det stemmer med virkeligheten, sier Ellingsen.

Statistikk er statistikk

John Petter Arntzen hos Vesterålen Næringslivssamarbeid sier til Andøyposten at de har mottatt medlemslister fra Andøy Næringsforening og at undersøkelsen er utført på bakgrunn av disse opplysningene.

– Vi er veldig godt fornøyd med deltakelsen, spesielt i Andøy. Det kan være feilkilder, men vi har bare benyttet informasjonen vi har mottatt, sier Arntzen.

Bedrifter som ikke er medlem i Næringsforeninga, er ikke spurt.

- Medlemsbedriftene har fått undersøkelsen, samt en purring før ferien, og en ny purring etter sommeren. Så dersom listene er korrekte, har disse fått sjansen til å uttale seg. Jeg kan ikke uttale meg om hvem som er spurt, grunnet avtaler om anonymitet, understreker Arntzen.

Robert Svendsen i Andøy Næringsforening sier at statistikk må tas for det den er.

– Statistisk materiale vil alltid bli gjenstand for tolkning. Her er det altså snakk om uttalelsene fra 43 prosent av totalt 32 bedrifter som har deltatt - så vi snakker om 13 bedrifter, sier Svendsen.