Bakgrunnen for saken er at Vesterålen prosti de siste to årene vært gjennom en omstillingsprosess som blant annet har resultert i at prostesetet i Vesterålen er flyttet fra Hadsel kommune til Sortland kommune.

I februar i år rådet Sør-Hålogaland bispedømme, Sortland kommune til  å skaffe prosten bolig.  Komunen har forespurt Sortland boligstiftelse og også annonsert i to omganger i håp om å leie.

Rådmannen får delegert fullmakt

Det begynner å haste med å skaffe bolig til prosten, som kommer til Sortland 1. oktober. Siden det ikke har lykkes så langt, anbefales det å kjøpe boligen på det åpne markedet.

På grunn av sakens hastepreg anbefales det at rådmannen delegeres fullmakt til å forestå den fulle kjøpsprosess, inkludert å avgi bud med bindende virkning for kommunen og signere kjøpekontrakt på vegne av kommunen. Fullmakten skal gjelde et beløp på maks seks millioner kroner.

Rådmannens fulle innstilling til vedtak:

* Sortland kommunestyret vedtar kjøp av egnet prostebolig på det åpne markedet.

* Prosteboligen skal tilfredstille bispedømmets gjeldende retningsgivende krav til standard, slik beskrevet i saksframlegget.

* Prosteboligen er foreslått finansiert gjennom låneopptak.

* Det delegeres til rådmanen å gjennomføre den fullstendige kjøpsprosessen, herunder budgiving og avgivelse av bud med bindende virking for kommunen.

* Det delegeres til rådmannen å signere kjøpskontrakten på vegne av kommnen.

* Delegasjonen er bregrenset oppad til seks millioner kroner.