Byen ble grunnlagt i 1936 etter oppdagelse av store nikkelforekomstene. Nikkelfabrikken er fortsatt motoren i byen med rundt 5.000 ansatte av byens knappe 50.000 innbyggere. Ungdomsrådet dro med buss fra Olga Evensens Transport, med russisktalende sjåfør noe som er en fordel ved kontroller som kan skje over alt på veien. De fem musikantene kom med fly over Tromsø.

Toleranse

Samtlige bodde på hotell Laplandia som er fult på høyde med norsk standard med kort vei til  supermarked, restauranter og kulturaktiviteter. Begge gruppene har omfattende programmer.

Ungdomsrådet holdt sammen med russisk ungdom et seminar om toleranse. Seminaret ble arrangert av ungdomsdepartementet i Monchegorsk som et ledd i samarbeidet med Sortland. Seminaret gikk over to dager.

Første dagen var viet ungdomsrådets to prosjekter om forebygging av rus og verdensborgeren. I tillegg til ungdomsrådets Jonas  Båtnes, Kristoffer Andreassen og Lene Strand, foreleste Olav Fenes fra Psykisk helse, Merete Jankila og Bjørn Ansjøen fra Sigma Nord og Per Sture Helland Pedersen.

Sistnevnte, som mistet datteren Åsta under Utøya-tragedien, tok for seg begrepet terrorisme og den elendigheten den medfører  for etterlatte og samfunn som rammes.

Ungdomsmiljø

Andre dag omhandlet russiske tanker omkring rus og toleranse. Her ble deltakeren delt inn grupper med forskjellige oppgaver.

Budskapet fra begge prossjektene var at man måtte utvikle robuste ungdomsmiljø som avviste terrorisme og rus. På seminaret deltok 43 russiske og norske ungdommer. De russiske ungdommene syntes temaene var interessante og så frem til videre samarbeide.

I tilegg besøker ungdomsrådet museum, ser utstilingen krigens barn og deltar i  kulturaktiviteter i forbindelse med byens dag.

Spilte på torget

Din Freundin ble hentet på flyplassen i Murmansk, og ankom omkring midnatt. Til tross for sein ankomst var vertskapet på plass og hadde ordnet med god middag på en av byens restauranter.

Bandet, som består av Marianne Hansen, Kristine Johnsen, Wanja Pettersen, Stian Ovesen og Øystein Bjørstad Lindbeck, spilte to konserter med egenprodusert materiale. Den første fra den store utendørssenen på torget, og den andre i kulturhuset sammen med lokale band. Til tross for en kald vind var det mange tilskuere. Etter applausen å dømme falt musikken i god jord. Ut over konsertene deltok musikerne i forskjellige aktiviteter.

Ungdomsrådet reiste hjem med buss og fikk et kort stopp hos julenissen som ligger omtrent én mil nord for Rovaniemi.

Reisene finansieres i hovedsak av Barentssekretariatet, med en mindre egenandel. Sekretariatet har i år finansiert 7 prosjekter som ledd i kultur- og folk til folksamarbeid.