– Vi tre hadde planlagt å reise rundt og lage historier, så kom 22. juli. De to andre kom tett på i sine jobber som pressefotografer, og jeg opplevde å ta imot broren min på Sundvoll. Etterpå tenkte vi at "dette må vi gjøre noe på, noe større". Det begynte med at vi ville dokumentere ungdommen som ble direkte berørt av 22. juli, men etter hvert bygget prosjektet seg ut til å bli et bilde på generasjonsportrett. Den dagen aktualiserte ungdomsgenerasjonen, sier multimediejournalist Martin Slottemo Lyngstad.

Han har samarbeidet på prosjektet med multimediejournalistene Lars Andreas Ellingsgard Øverli og Aleksander Andersen i Paragon Features.

Returnerer til Vesterålen

Dokumentarprosjektet Fra Ungdommen", har resultert i en bok, TV-serie som sendes på Aftenpostens nettsider og en utstilling som kommer til Hadsel og Hurtigrutens hus 13. oktober.

– I tillegg skal vi også på en turne rundt på ungdomskolene i hele Vesteråls-regionen for å snakke med ungdommene om ungdom. Vi vil vise hvor store variasjoner det er blant unge. Mye av det som skjedde den 22. juli ble skapt av frykten for ukjente. Den frykten har du også i ungdomsmiljøer på lite sted som Hadsel, sier Slottemo Lyngstad.

Seks steder i Norge

– Hvordan valgte dere ut hvilke steder dere skulle lete etter historier i?

– Først måtte vi finne 22. juli-historien. Etter at Nelly (Rasmussen, jour.anm.) sa det var ok parkerte vi den gamle bussene vår utenfor Vesterålshallen og ble boende der i over to måneder, sier Slottemo Lyngstad.

Så begynte jakten på historiene. ? forteller at de snakket med mange forskjellige folk, både kultursjef, elevrådsleder og tilfeldige personer de møtte på.

– Hadsel er en liten øy hvor folk har bra kontroll på hva som skjer. Til slutt satt vi igjen med 15 historier på blokken som vi gjerne ville gjøre. De første fem vi spurte sa ja, så da var det bare å gjennomføre prosjektet, forteller

Historiene fra Hadsel

Ungdommene fra Hadsel er:

Nelly Rasmussen. Hun mistet sin bror Henrik på Utøya. Portettet på henne ble laget halvannet år etter 22. juli.

Josephine Albrektsen, som leker med lolita-inspirert japansk motestil. Albrigtsen forteller om hvordan det er å ha opplevd en utfordrende oppvekst.

Kristian Albrektsen . Han er fisker og Josefines fetter, og jobber på sjark med far. Han holder også på å pusse opp en større båt fordi han vil ut på havet og være sin egen herre.

– Dokumentaren om Kristian gir et bilde på det gamle Norge, og at ikke alle endringer som skjer i samfunnet er like lette og forholde seg til, sier Slottemo Lyngstad.

Tor-Håkon Håvardsen, som nettopp er ferdig med ungdomstiden sin. Etter å ha vært opprørsk i flere år og en del av pønker-miljøet har han nylig flyttet hjem til Hadsel for å jobbe som gravferdskonsulent.

– Det er en sterk kontrast mellom den ungdommelige troen på udødelighet og livet han nå lever, sier Slottemo Lyngstad.

Arva Syed. Slottemo Lyngstad kaller ham for hele Vesterålens Michael Jackson, og gir et bilde på talentfokuseringen dagens ungdom opplever. Danseren fra Melbu har en stor følgerskare på You Tube, men ingen andre gutter å dele interessen med på øyen hvor han vokser opp.