– Vi skal bruke charterfondet som verktøy for å utvikle reiselivet i Nord-Norge sier fylkesråd for næring Arve Knutsen (KrF)

Han legger til at målet med charterfondet er å øke bruken av flyplasser i Nord-Norge og dermed bidra til økonomisk utvikling i regionen.

– Det å gi tilskudd til å få opp flere charteroperasjoner til landsdelen ved bruk av regionale utviklingsmidler vil helt klart være en veg å gå for å nå målsetningene om økt trafikk, flere gjester og økt omsetning i og rundt reiselivsnæringen sier næringsråden.

Lite lønnsomt i nord

Det finnes i dag i Europa flere ruteutviklingsfond som har som mål å få etablert faste flyruter mellom destinasjoner.

Nord-Norge er imidlertid så tynt befolket i europeisk sammenheng at det foreløpig anses som lite lønnsomt og svært risikofylt å etablere flyruter hit.

Etter initiativ fra reiselivsnæringen i nord begynte derfor et interimsstyre å se på alternativer som kunne bidra til at det flys flere turister inn til Nord-Norge. Arbeidet endte opp med forslag om et charterfond.

Et garantifond

Charterfondet skal være et garantifond som etter intensjonen skal minske økonomisk risiko og senke terskelen for turoperatører som planlegger å sette opp charterfly til Nord-Norge. Fondet vil kunne gi støtte i etterkant dersom belegget på flyvningen ikke er høyt nok til å gi økonomisk bærekraft i charteroperasjonen. Fondet vil dele turoperatørens risiko og ønsket er at dette på kort sikt vil være et incentiv til at flere turoperatører setter opp og selger turer til Nord-Norge.

På langt sikt vil dette kunne bidra til å vise at det er markedsgrunnlag for å sette opp ordinær rutetrafikk mellom Nord-Norge og større internasjonale flyplasser.

På bakgrunn av at prosjektet kunne være konkurransevridende og i strid med statsstøtteregelverket har prosjektet vært gjennom en notifiseringsprosess hos ESA, finansiert av de tre nordnorske fylkeskommunene og reiselivsaktører i landsdelen.

Nordnorsk samarbeid

Charterfondet er tenkt organisert som et samarbeidsprosjekt, eid og finansiert av fylkeskommunene i Nordland, Troms og Finnmark. Det nedsettes et styre som beslutter tildelinger på bakgrunn av innstillinger. Interimsstyret ønsker at Nordnorsk Reiseliv skal administrere fondet og at saksbehandling og sekretariattjenester kjøpes gjennom dem. Dette for å sikre at fondets disposisjoner er i tråd med Nordnorsk Reiselivs strategier. Ordningen vil dekke alle flyplasser i Nord-Norge.