Tirsdag arrangerte Fabrikken Næringshage det andre i en serie av frokostmøter for næringslivet i Kafé Pause i Kulturfabrikken på Sortland.

Rekrutteringsbase

Bakteppet for tirsdagens møte var at Vesterålen ikke er attraktivt nok for nasjonale størrelser uten tidligere tilknytning til regionen.

I den grad kandidater ansettes, er risikoen langt større for at de vil forlate stillingen/Vesterålen hvis de ikke har en relasjon til regionen.

Det innebærer at rekrutteringsbasen i hovedsak består av lokale hoder, med de muligheter og utfordringer det fører med seg. Partner i Trolllfjord Consulting, Rune Frøyslie, pekte i sitt foredrag på noen nøkkelfaktorer som må være til stede for å lykkes med rekrutteringen. Den viktigste, mener han, er å knytte til seg ungdommene i den videregående skolen.

– En må knytte til seg elevene i et program og følge dem opp i studietida. Det er ikke nok å invitere til pizza og øl i jula. Det er et veldig positivt tiltak, men en må gå mye grundigere til verks. Dersom elevene blir sett og blir følgt opp fra en tidlig fase, er det større sjanse for at de vil komme tilbake til regionen etter endt studietid, mener Frøyslie.

For stor risiko

At er vanskelig å kreve nye arbeidstakere til Vesterålen utenfra, mener Frøyslie kommer av flere årsaker.

Blant annet at mange aktuelle kandidater ikke har noen tilknytning til regionen og derfor ser på det som en for stor risiko og flytte hit. Dessuten kommer tojobbsproblematikken.

– Når det er snakk om par må en kunne tilby jobber til begge to. I den sammenheng er det viktig å gå bredt ut og snakke med mange, sier han.

Likevel presiserer han at det ikke bare er Vesterålen som har utfordringer med rekruttering, men også byer som i utgangspunktet ligger mer sentralt plasser lenger sør, og trekker frem Lillehammer som et eksempel.

Må verdsette nyansatte

Frøyslie pekte også på en annen vesentlig faktor han mener er viktig i en rekrutteringsprosess, nemlig å verdsette de nyansatte.

– På de fleste steder er det store markeringer når noen slutter. Men hvor mange serverer kake til de som skal starte? Det er viktig å vise at en setter pris på nye arbeidstakere fra et tidlig tidspunkt. Der har nok mange bedrifter mye å lære, slår Rune Frøyslie fast.