Prosjektet lyder navnet ”Vesterålsprosjektet”, og formålet er å skape et tryggere Vesterålen.

Det er Fylkesmannen i Nordland og Midtre Hålogaland Sivilforsvarsdistrikt som er initiativtaker for prosjektet.

Alle er invitert

Prosjektet går på å bedre beredskapen i de enkelte kommunen men samtidig også bedre samkjøringen av beredskapen på tvers av kommunene.

- Vi har invitert alle kommunene i Vesterålen sammen med lokale bedrifter, politi, sivilforsvaret, Heimevernet og Kystvakta. Man erfarer at de enkelte kommunen blir sårbare alene, og med Vesterålsprosjektet skal vi løfte hverandre sammen og lære av hverandre, forteller fylkesberedskapssjef hos Fylkesmannen i Nordland, Jan Martin Skoglund.

Ferdig neste år

Vesterålsprosjektet ble startet opp  tirsdag, og skal være ferdig innen mai 2015.

- I dag har deltakerne blitt kjent med hvilke krav som stilles fra myndighetene og de holder nå på med å gå gjennom hvilke type handling og beredskap som er relevant for hver enkelt kommune, sier Skoglund.

Kommunene skal i løpet av prosjektperioden gjennomføre helhetlige risiko- og sårbarhetsanalyser (ROS-analyser) hvor de skal se på hvilke type scenarier som kan utfordre den enkelte kommune, både når det kommer til tilbud av tjenester til befolkningen, infrastruktur og samfunnsikkerheten.

Arbeidet skal så danne grunnlaget for en plan for forbygging av uønskede hendelser og tiltak for konsekvensreduserende tiltak. Dette skal da være ferdig i mai 2015.

Til slutt skal denne beredskapsplanen videreutvikles og øves på.