– At de ikke vil øke biomassen, når det alt er for lite laks og fisk, er skuffende. Det er i aller høyeste grad behov i markedet for å øke biomassen. Det er det fornuftige å gjøre, sier Ola Helge Holmøy, daglig leder hos Eidsfjord Sjøfarm.

– Stiller umulige krav

Tidligere i år sendte Nærings- og fiskeridepartementet ut et forslag på høring om å øke den tillatte biomassen i oppdrett med fem prosent per tillatelse, med krav om at en lusegrense på 0.1 prosent voksne holus blir fulgt innenfor maksimalt to behandlinger med medikamenter på alle lokaliteter tilknytt tillatelsen. Fiskeridirektoratet fraråder nå denne økningen.

– Problemet med dette forslaget er at man stiller et umulig krav på 0.1 prosent. Man kan mene mye om lus, men kravet i dag på 0.2 prosent er etter min mening strengt nok. I realiteten vil det si at det er ei lus på fem fisker, og dagens krav har alt før til at næringen driver med unødvendig avlusing. Jeg kan ikke forstå hva de tenker på når de stiller et krav på 0.1 prosent. Sånn sett gjør Fiskeridirektoratet lurt i å fraråde forslaget, sier Holmøy.

Unødvendig byråkrati

Høringsfristen for forslaget gikk ut 1. oktober. I en pressemelding skriver Fiskeridirektoratet at de ikke tror forslaget om økt biomasse knytt til strengere lusekrav er gjennomførbart slik lusesituasjonen er nå, og at den foreslåtte endringen vil føre til "mer unødvendig byråkrati".

Anbefaler å vente

— Vi anbefaler Nærings- og fiskeridepartementet å vente til etter at Stortingsmeldingen om vekst i havbruksnæringen blir lagt frem neste vår, før vi eventuelt får nok en økning i tillatt biomasse, seier fiskeridirektør Liv Holmefjord i pressemeldingen.

Videre skriver Fiskeridirektoratet at Stortingsmeldingen vil være langt mer hensiktsmessig enn flere mindre, ulike og stadig nye løsninger.