Gravstøttene til hverdagshelter, barn, voksne og markante skikkelser som en tidligere los, en av våre tidligere ordførere såvel som en fyrvokter – har alle viktig lokalhistorie knyttet til seg.

Mange vil verne dem. Men Kirkelig Fellesråd har gjort vedtak om at støttene skal destrueres – og står på sitt.

Hva bør man gjøre? På Andøy Historielags sider raser debatten. Mange er oppgitt over at Fellesrådet og kirkevergen ikke viser forståelse for engasjementet for å verne om disse viktige kulturminnene.

Engasjement

Janne Strand er en av dem som har engasjert seg.

– Jeg har vært engasjert lenge. Som lita jente gikk jeg ofte på kirkegården. Lot meg fascinere av de flotte, gamle gravminnene med flotte ornamenter på. Det gjør jeg fortsatt.

– Det kan godt hende at Kirkelig Fellesråd og kirkevergen kan gjøre dette med loven på sin side. Men det at man kan destruere gravsteinene, er slett ikke det samme som at man må eller bør gjøre det.

– Noen av gravstøttene det er snakk om, er helt unike. De er laget i ett eksemplar, og er flott håndverk, Knuses dette, går det tapt for alltid. At de har ligget slengt lemfeldig i gresset på kirkegården, synes jeg og mange andre har vært veldig, veldig uverdig, sier hun.

– Burde vise storsinn

– Jeg håper og synes at kommunen burde vise storsinn her, og at kirke og kommune burde legge til rette for å ta vare på denne delen av lokalhistorien, sier Janne Strand til Andøyposten.

Hun viser også til at det er folk som har sagt seg villige til dugnadsinnsats for å få steinene skikkelig ivaretatt og eksponert for etterslekta.

– Jeg håper kirken og kommunen har gehør for dette. Vi har både plass og råd til å ta vare på våre kulturminner, mener hun – og viser til at det er kommet to-tre konstruktive forslag på hvordan de gamle gravsteinene og gravminnene kan ivaretas på en fin måte.

– På facebooksiden til Andøy Historielag er det kommet forslag om at støttene enten burde settes langs muren som skiller ny og gammel del på kirkegården, eller at de burde blitt flyttet til den gamle vernede kirkegården ved Frelsesarmeen. Alternativet er å lage en minnelund et annet egnet sted, sier hun.