– Folk i Nordland kommer til å merke at "jern-Erna" er tilbake. Fylkesrådets budsjett tegner et dystert bilde av utviklingen framover, skriver SVs gruppeleder, Marit Tennfjord, i en pressemelding.

Varsler store kutt

Etter at regjeringen la frem sitt forslag til statsbudsjett for 2015 ble det klart at Nordland fylkeskommune var blant de fylkene som fikk minst. I dag, onsdag 12. november, la fylkesrådet frem sitt budsjettforslag. De varsler omfattende kutt både i tilbud og investeringer.– Vi ser at kuttene framover blir store. Dette er et resultat av at  regjeringa tar penger fra Nordland og distriktene, og omfordeler disse til sentrale strøk. Båtruter vil bli lagt ned, godstrafikk tatt bort og fergetrafikken redusert. På sikt vil dette ramme både bosetting og verdiskaping i fylket vårt. Dette er en villet politikk fra den borgerlige regjeringa, skriver Tennfjord videre.

For Vesterålen gjelder følgende punkter:

Etablering av oljevernbase

  • I budsjettet skriver fylkesrådet at for å utvikle et framtidsrettet og lønnsomt næringsliv, må ressursene i fylket utnyttes også som grunnlag for å skape nye arbeidsplasser. Fylkesrådet skriver videre at de ønsker å ta i bruk det verdiskapingspotensialet som ligger i fylkets naturressurser og erfaringsbasert kompetanse.

  • Det skal rettes spesiell innsats mot å støtte opp under utvikling av beredskapsfylket Nordland med Bodø som beredskapshovedstad og å etablere en miljøbase/oljevernbase i Lofoten og Vesterålen.

  • Ifølge fylkeskommunen er det en viktig forutsetning for arbeidet å knytte solide nettverk mellom private og offentlige beredskapsaktører, både regionalt og nasjonalt.

Forbereder konsekvensutredning

  • I budsjettet står det at det i 2015 vil bli gjort flere analyser innenfor mikro- og makroforhold i forbindelse med olje- og gassvirksomhet i Nord-Norge og Norskehavet. Det vil bli satt i gang prosesser for å berede grunnen for konsekvensutredning i Lofoten og Vesterålen. Fylkesrådet skriver videre at fylkeskommunes vedtatte ringvirkningsstrategi for petroleum må oppdateres og konkretiseres.

Redusert kulturstøtte til Vesterålen

  • Tilskuddsordningene innen kultur reduseres med 530.000 kroner for hele Nordland. Dette inkluderer opphør av tilskudd til Lofoten og Vesterålen orkesterforening 350.000 kroner, tilskudd til kirkemusikk på 170.000 kroner, samt at forfatterstipendet reduseres med 20.000 kroner.

  • Tilskudd til regionalt kultursamarbeid i Vesterålen avvikles fra 2016.

Kleiva fases ut

  • Fylkesrådet skriver i budsjettet at det er opptatt av at merkevaren arktisk landbruk utvikles videre.

– Vi vil prioritere utvikling ved Mosjøen videregående skole avdeling Marka innenfor skolegårdsdrift. For Sortland videregående skole avdeling Kleiva blir det nedsatt en arbeidsgruppe som skal utvikle Kleiva uten tradisjonell skolegårdsdrift, skriver fylkesrådet som legger opp til at skolegårdsbruket ved Kleiva fases ut innen skoleåret 2015/2016.

Les mer her: Vil avvikle skolegårdsbruket etter å ha investert 20 millioner i nytt fjøs

Investeringer i vei

  • Fylkesvei 82, skal utbedres for 500 millioner kroner på strekningen Sortland - Risøyhamn. Dette inkluderer gang- og sykkelvei. Fylkesrådet legger opp til at arbeidet stares i 2016.

– Veien er en viktig transportåre for sjømatnæringen og reiselivssektoren i regionen. Strekningen har i dag dårlig veistandard og redusert bæreevne. Dette byr på utfordringer for drift og vedlikehold, spesielt på vinterstid. Deler av strekningen er også skolevei med anglende fortau eller gang- og sykkelvei, skriver fylkesrådet i budsjettet.

  • Fylkesvei 821, skal utbedres for 18 millioner på strekningen Frøskeland - Steinlandsfjord. Etter planen skal arbeidet være ferdig i 2018. Formålet er å forsterke eksisterende vei.

  • Fylkesvei 82 i Sortland sentrum skal utbedres for trafikksikkerhet for 12 millioner i 2016.

  • Det skal legges en 600 meter gang- og sykkelvei ved fylkesvei 885 ved Sandnes i Hadsel.

– Eksisterende boliger ligger nært inntil fylkesvegen, og dette gjør at det er behov for justering av veglinjen over en strekning på omtrent 500 meter, skriver fylkesrådet.

  • Bø kommune får en grusvegpakke på 40 millioner. Det er vedtatt utbedringer og legging av fast dekke på fylkeskommunale grusveger i Bø. Prosjektet vil inkludere fylkesveiene 909, 911, 917 og 918. Fylkesrådet planlegger at fylkesveiene 914, 919 og 924 nedklassifiseres til kommunal veg og at de veiene kan forbli grusveier.

  • For Lødingen er det satt av tre millioner kroner til å utbedre fylkesvei 837 ved Høgfjorden.

Penger til Hadsel videregående skole

  • Hadsel videregående skole på Stokmarknes får etter planen et nybygg for 90 millioner kroner, som skal stå ferdig i 2017.

– I generalplanen går det frem at Hadsel videregående skole, studiested Stokmarknes har, og også i framtida vil få for lite areal. I tillegg er en del av de eksisterende areal uegnede, skriver fylkestinget for foreslår derfor at bygg B rives i tillegg til ombygging av eksisterende bygg.

  • Fylkestinget ønsker å oppgradere heisen i Hadsel videregående skole studiested Stokmarknes, i bygg C.

  • Hadsel videregående skole på Melbu får et tilbygg til en bygghall på åtte millioner kroner. Det skal bygges ferdig i 2015.

Hurtigrutemuseet får støtte

  • Fylkestinget har vedtatt at investeringsutgiftene for Hurtigrutemuseet på Stokmarknes bør deles likt mellom stat, kommune og fylkeskommune med en tredel på hver. Med bakgrunn i forslag til statsbudsjett for 2015 foreslår fylkesrådet et investeringstilskudd på 40 millioner kroner. I budsjettet skriver fylkesrådet at bevilgningen forutsetter kommunal medfinansiering med tilsvarende beløp, i tillegg til den statlige tredjedelen.

Utvidelse av Skagen lufthavn

  • Fylkestinget ønsker å forlenge rullebanen mot øst, noe som involverer omlegging av fylkesvei 892. Reguleringsplanen er på offentlig ettersyn med to alternativer for omlegging av fylkesvegen.

Kutter støtte til sambandet Fiskebøl - Melbu

  • Driften skal reduseres årlig med 3.8 millioner kroner frem til 2018.

  • Fra 1. januar 2015 overtar Torghatten Nord driften av sambandet, og skal blant annet sette inn en større ferge. Torghatten har kontrakt frem til 2022.