Flere lesere har mandag morgen sendt oss et bilde av det de mener er en rakett på avveie.

Tor Bentzen fra Hennes i Hadsel oppdaget et spor på himmelen da han luftet hunden klokken 09:05 mandag morgen.

- Jeg så bare en slags kringle, men hørte ingen motordur. Så så jeg ei ildkule med ei grå stripe etter. Jeg tenkte først at dette kunne være sola som speilet seg i et fly, sier Bentzen.

Han fant frem kikkerten og kunne observere røyk som han mener stammer etter en eksplosjon.

- Jeg hørte ingen lyder, og sporene var langt unna. Jeg gikk inn og sjekket flyradaren, men det eneste flyet i nærheten var et rutefly mellom Oslo og Tromsø.

- Ingenting på avveie

Administrerende direktør ved Andøya Space Center, Odd Roger Enoksen, bekrefter at sporene stammer fra en av deres raketter.

- Vi skjøt opp en rakett i morgentimene. Vind i forskjellige atmosfærelag fører kondensstriper i forskjellige retninger. Dermed ser det ut som om raketten har skiftet bane ofte. Dette er ikke tilfelle, sier han.

Fra Andøya rakettskytefelt sier presseansvarlig Kjell Bøen at man der faktisk har hatt en rakettoppskyting i dag.

- Det har vært en vellykket oppskyting. Raketten gikk i en jevn bane, og landet nord for Grønland, sier han.

Heller ikke Stokmarknes lufthavn har hørt om noe som skulle være på avveie.

- Nei, det vet vi ikke hva kan være, sier afis-fullmektig ved Flytårnet på Stokmarknes lufthavn, Ine Tidslevold

Ser inn i motoren

Ifølge Enoksen, er det snakk om en firetrinns forskningsrakett.

- Når du ser den rett bakfra, vil den se ut som en ildkule, fordi du ser rett inn i motoren. Trinnene som faller av underveis er også synlige. Fra Andøya så vi tre trinn i den firetrinns raketten. Så lenge det er en klar dag, vil raketten være synlig over store områder, sier han.

Egentlig skulle det skytes opp to raketter fra Andøya i dag, men kun minutter for oppskyting måtte den andre oppskytinga avbrytes.

- Vi regner med å få den skutt opp i løpet av neste uke. Dersom værforholdene er slik som i dag, mandag, vil man kunne se et lignende spor på himmelen, sier Enoksen.