Kartet viser strekninga mellom Harstad og Øksneshamn i Lødingen Vestbygd, med reisetid og antall kilometer tur/retur. Foto: Skjermdump, Google Maps

Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) jobber nå med å spare inn 170 millioner kroner i budsjettet til neste år, skriver NRK Nordland.

Et av tiltakene er at det ikke settes inn i vikarer dersom ambulansepersonell blir syke.

Parkert forrige uke

I Lødingen var én av to biler parkert minst en dag i forrige uke på grunn av sykdom, skriver Fremover.

Landsforeningen for hjerte- og lungesyke frykter nedskjæringa kan føre til det verste.

- Ved hjerteinfarkt eller hjerneslag teller minuttene. Dersom ambulansen står kan det føre til at pasienten dør eller blir invalid fordi hjelpen kom for seint. Sånn kan vi ikke ha det, sier Odd J. Solberg, leder for Landsforeningen for hjerte- og lungesyke i Nordland, Troms og Finnmark, til NRK.

Ambulansetjenesten i Lødingen har til vanlig en døgnambulanse, samt en dagambulanse som er betjent av ni fast ansatte. Fra Lødingen blir de fleste pasientene kjørt til Harstad sykehus, som ligger 80 kilometer unna. Fra stasjonen til ytterst i Lødingen Vestbygd er det rundt 60 kilometer.

- Fortsatt trygt

Ved sykdom vil det kun være én ambulanse i Lødingen, og hvis denne allerede er ute vil det bli sendt bil fra Evenskjær eller Harstad, ifølge avdelingsleder ved ambulanseavdelinga i UNN, Per Øyvind Sørgård.

Sørgård mener folk i Lødingen fortsatt kan føle seg trygg på å få den hjelpa de trenger.

- Folk skal føle seg trygg, det vil bare ta litt lenger tid å få hjelp, sier han.

På nettsidene til UNN Ambulanse Lødingen står det at de noen ganger har lange turer på mellom fem til sju timer dersom ambulansen må helt i ytterkanten av Lødingen kommune, og levere pasienten ved UNN Harstad.

Ifølge Sørgård vil ikke innbyggerene i Lødingen heretter ha noe dårligere tilbud enn i andre kommuner, som også har bare en ambulanse.

- Er dette riktig område å spare inn penger?

- Det er i hvert fall et av de punktene vi har valgt å spare inn på, sier Sørgård til VOL.