Tom-Rune Klemetsen, leder av Norsk tjenestemannslag.

Viser til din nyttårstale i Oslo Militære samfunn 6. januar 2014, hvor du på en forbilledlig måte fremhevet åpenhet, redelighet og ærlig kommunikasjon rundt Forsvarets utfordringer.

Ministeren sier videre at hun ønsker å lytte til de ansatte og til kritiske røster. Ministeren ønsker å vite hvor skoen trykker. Videre ønsker ministeren at det skal være stort rom for faglig brytning og diskusjon før beslutning treffes, men samtidig skal det ikke bety at gjennomføringen av vedtatt politikk skal være et løpende seminar.

Dette stemmer dårlig med den politiske beslutningen om ivaretakelse av Forsvarets behov for renholdstjenester som ble fattet 4. august 2014.

Bildet blir ikke bedre etter at NTL Forsvaret den 29. oktober ber om innsyn i alle dokumenter jf. den politiske beslutningen. Svaret fra FD den 11. november, på vårt innsynskrav, er at vi ikke får innsyn i 9 av 25 dokumenter som til da var tillagt saken.

Med den bakgrunn ser jeg at det er stor avstand mellom ord og handling. Vi spør oss om det i det hele tatt er foretatt en faglig begrunnelse med en konsekvensutredning forut før vedtaket, i så tilfelle hva sier den? Hvilket grunnlag har man for å si at Forsvaret vil spare titalls millioner i året som følge av at renholdet privatiseres? Og er den økte ressursbruken i Forsvaret, f eks knyttet til anbudsprosesser, løpende kvalitetskontroll og sikkerhetsklarering, tatt med i en slik beregning

Jeg vil til slutt minne om hva ministeren sa i nyttårstalen; «Vi politikere mener jo oppriktig at de beslutningene vi tar er til det beste. Men av og til mangler vi evnen til å erkjenne at vi tok feil. Jeg tror vi må bort fra den fristelsen det er å si at vi alltid lykkes, at alt vi gjør er bra, at det meste er perfekt på eget felt. Sånn er det nemlig ikke»

Her har ministeren en gylden mulighet til å si at beslutningen som ble fattet i sommer er feil og ikke til Forsvaret beste, hverken på kort eller lang sikt, ettersom det ikke vil være noen økonomisk gevinst ved dette. Beslutningen vil heller ikke bidra til positivt omdømme for Forsvaret med tanke på arbeidslivskriminalitet.

Tom-Rune Klemetsen, leder, NTL Forsvaret