Statssekretær Per-Willy Amundsen i Kommunal- og moderniseringsdepartement Foto: Arkivfoto

For å sikre en raskere gjennomføring av E10, Rv83 og Rv85 mellom Sortland, Evenes og Harstad, har Kommunal- og moderniseringsdepartementet besluttet at staten overtar den videre planprosessen for veistrekninga, skriver departementet i ei pressemelding.

- Dette er en viktig milepæl i prosjektet, og med denne beslutningen bidrar regjeringen til at vi kan planlegge prosjektet raskere og mer effektivt, sier Anne Grethe Olsen, fungerende regionvegsjef i Statens vegvesen Region nord, i en e-post.

Den viktige veistrekningen på 160 kilometer mellom Sortland og Evenes har for lav standard. Opprustningen av strekningen berører syv kommuner i Nordland og Troms, og krever helhetlig planlegging, og det er lokale myndigheter som har ønsket dette, ifølge departementet.

Statssekretær Per-Willy Amundsen i Kommunal- og moderniseringsdepartement mener dette er et stort og viktig prosjekt, blant annet fordi det berører flere kommuner.

- Vi legger nå til rette for en halvering av planleggingstiden. Prosjektet vil bety svært mye for innbyggere og næringsliv i området, sier han, ifølge pressemeldinga.

Denne typen plan er ganske sjelden i bruk. Den innebærer at Kommunal- og moderniseringsdepartementet overtar myndigheten til å vedta planer. I dette tilfellet vil det si at man unngår at alle kommunene må bli enige før planen blir vedtatt.

Regjeringen har varslet økt bruk av statlig plan, spesielt innfor prioriterte samferdselsprosjekter der det er uenighet mellom kommunene om valg av løsning.

- Samtlige berørte kommuner har uttalt seg positivt til bruk av statlig plan i dette prosjektet. Det er viktig for oss, sier statssekretær Jardar Jensen i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, ifølge pressemeldinger.

Et planprogram med traséalternativer skal sendes på offentlig høring på nyåret.

Med fremdriften det er lagt opp til vil effektiv planleggingstid bli to og et halvt år – noe som er i tråd med regjeringens mål om halvering av planleggingstiden for store samferdselsprosjekter, står det i pressemeldinga fra Kommunal- og moderniseringsdepartement.