Hele 34,4 prosent av nordlendingene sier det er greit å bruke svart arbeid. Det er langt flere enn i hovedstaden hvor kun 22 prosent aksepterer svart arbeid.

– Jeg er overrasket over at det er såpass store geografiske forskjeller i nordmenns holdning til svart arbeidskraft, sier daglig leder Per-Christian Svendsen i nettjenesten Boligmappa.

Store geografiske forskjeller

Det er store geografiske forskjeller i Norge når det gjelder holdninger rundt å benytte seg av svart arbeidskraft i hjemmet. På landsbasis er det 28,8 prosent som svarer ja på bruk av svart arbeid i boligen, mens 71,2 prosent svarer kontant nei.

Nord-Norge kommer dårligst ut når det gjelder holdninger til svart arbeid. Oslo kommer best ut.

– Jeg hadde ikke trodd at det skulle være så stor forskjell på nordlendingers og oslofolks holdninger til svart arbeid, sier Svendsen.

I hovedstaden sier kun 22 prosent at de aksepterer svart arbeid i hjemmet, mens i Nord-Norge er det hele 34,4 prosent. Det er 12,2 prosentpoeng forskjell.

En av fire vestlendinger aksepterer bruk av svart arbeid, men det i Sør-Norge er 33,3 prosent som kunne tenke seg å droppe skatt og avgifter til statskassen.

Utdannelse danner skole

Spørreundersøkelsen viser også at nordmenns holdning til svart arbeid varierer med utdanning. Hver tredje nordmann med videregående skole som høyeste utdanning mener det er greit å noen ganger benytte seg av svart arbeidskraft.

– Dette viser at jo mer kunnskap, jo bedre er holdningen til svart arbeid, sier Per-Christian Svendsen i Boligmappa.

Kun to av fem nordmenn som har studert mer enn fire år på universitet eller høyskole mener det er greit å benytte seg av svart arbeidskraft i hjemmet noen ganger.

Store aldersforskjeller

Undersøkelsen forteller oss at det også er store aldersmessige forskjeller i holdning til svart arbeid. Hele fire av ti nordmenn i aldersgruppen 18-29 år mener det er greit å benytte seg av svart arbeidskraft i hjemmet noen ganger. Det er dobbelt så mange som i aldersgruppen 45-64 år.

– Det er viktig å bevisstgjøre norsk ungdom om konsekvensen av å bruke svart arbeidskraft, sier Svendsen, og legger til at boligeiere i kampen mot svart arbeid bør ha mer tilgjengelig dokumentasjon på sin bolig.

Undersøkelsen viser at hele syv av ti boligeierne har halvparten eller mer av husholdningens formue plassert i bolig.