Fiskeridirektoratets nye kystfiske-app skal gi bedre forhåndsregistrering av fangster, samt bidra til å forebygge lovbrudd. Det skriver fiskeridirektoratet i en pressemelding.

Ny teknologi

Appen ble lagt ut for bruk fredag. Alle som har meldeplikt må skaffe seg en smarttelefon og laste ned appen «Kystfiske», innen 1. februar.

- Opplysninger som fisker og mottaker rapporterer, må kunne verifiseres på en god måte. Å ta i bruk ny teknologi er et viktig hjelpemiddel i dette arbeidet, opplyser fiskeridirektoratet.

Da appen ble lansert før jul, uttalte Norges Fiskarlag at de var skeptiske til appen. Til NRK sa leder Kjell Ingebrigtsen at vanskeligheter med å estimere hvor stor fangst de har om bord, kan gjøre dem til kriminelle.

Myk innføring

Nå påpeker fiskeridirektoratet at de ønsker en myk innføring, for å unngå nettopp dette.

- Vi satser på en gradvis tilvenning og god veiledning til den enkelte fisker, og vil ikke håndheve meldeplikten med reaksjoner og sanksjoner fra 1. februar. Vi vil praktisere en myk innføring av forskriften og være i tett dialog med næringen om overgangen til håndheving av reglene. Når appen er tatt i bruk, tror vi mange vil oppleve at dette er enklere og mer fornuftig enn de fryktet, sier Thord Monsen, sjef ved kontrollseksjonen i Fiskeridirektoratet, i pressemeldingen.