- I opplæringsloven står det at elevene har rett på tilgang til skolebibliotek i skoletiden. Dette er en oppgave bokbussen har påtatt seg. I nærmere 30 år har bokbussen vært skolebibliotek for mange skoler i regionen. Vi spør oss hvem som skal påta seg denne oppgaven videre. Hvordan tenker de som avgjør denne saken å løse utfordringen dersom bokbussen blir nedlagt? Barn i Vesterålen låner i dag om lag 16.000 bøker årlig gjennom bokbussen, sier biblioteksjefene Grete Rosbach (Andøy), Ellen Marie Hansteensen (Bø, og bokbussjef), Jørn Singdahlsen (Hadsel), Kirsten Opdan (Sortland) og Linda Karlsen (Øksnes) i uttalelsen.

Skal ha skolebibliotek

Ifølge opplæringsloven skal skolen ha skolebibliotek, med mindre tilgangen til skolebibliotek er sikret gjennom samarbeid med andre bibliotek. Bibliotek uten for skolebygninger skal være tilgjengelig for elevene i skoletiden, så biblioteket kan brukes i opplæringen.

- Siden bokbussen ble etablert og i den tiden bokbussen har eksistert, er til sammen nibibliotekfilialer nedlagt. Nå er det en eneste bibliotekfilial igjen i Vesterålen. Dette har vært gjennomførbart fordi bokbussen har vært på veien. Det bor fortsatt en del voksne mennesker utenfor sentra i den enkelte kommune. Spesielt i Andøy kommune registreres relativt stor aktivitet av utlån for voksne mennesker i spredtbebygde strøk.

Vil omorganisere

Biblioteksjefene poengterer at evalueringsrapporten om bokbussen, som ble lagt fram for ett år siden, fortsatt ikke er endelig behandlet i arbeidsutvalget i Vesterålen regionråd.

Der ble det blant annet skissert hvordan bokbussen kunne driftes videre for en lavere penge, med omorganisering, oppgradering av bussen, og et høyere kvalitetsnivå.

Økt ressursbehov

De påpeker videre at en nedleggelse av bokbussen, krever økte ressurser til det enkelte bibliotek som da vil overta oppgaven med å sørge for de barna, elevene og voksne i utkantstrøkene som hittil har vært sørvet av bokbussen.

- Grunnen er at dette vil kreve større tilgjengelighet for skoler og klassebesøk, økt åpningstid, mer personale, økte portoutgifter i forbindelse med sending av bokpakker til individuelle lånere og andre proaktive tiltak for å nå barn og eldre spesielt, sier biblioteksjefene.