I forrige ukes avis intervjuet SortlandsAvisa samtlige kommunestyrerepresentanter i Sortland om kommunesammenslåing i Vesterålen.

Flere av de 27 folkevalgte i kommunen ytret overfor SA behovet for mer fakta på bordet før de vil ta stilling til spørsmålet.

De vil vente til konsekvensutredningen er klar.

Faktabasert utredning

Den omtalte utredningen har de siste månedene vært jobbet frem av konsulentselskapet BDO, som står for en rekke av kommunestruktur-utredningene som når gjøres i kommune-Norge.

Bestillingen fra vesterålskommunene har vært en faktabasert utredning som beskriver fordeler og ulemper ved en eventeull kommunesammenslåing i Vesterålen. Den skal også vurdere fordeler og ulemper ved alternative samarbeidsformer.

Selskapet har fått i oppdrag å se på faktorer som demografi, næringsutvikling, kultur, idrett, infrastruktur, tjenesteproduksjon, økonomi og demokrati.

– BDO har vært i alle kommunene og møtt den politiske og den administrative ledelsen. Kommunene har også sendt inn informasjon som seg selv, som selskapet har brukt i arbeidet, forteller prosjektleder i Vesterålen regionråd, Hans Arne Nordbakk, om hvordan selskapet har jobbet.

BDO har også knyttet til seg advokater som har sett på de juridiske sidene ved en kommunestrukturendring.

I møte med ordførerne

Mandag 2. februar møter BDO ordførere og rådmenn i Vesterålen for å legge frem en foreløpig skisse av utredningen.

– Dette for at ordførerne skal kunne komme med tilbakemeldinger dersom det er informasjon de savner i utredningen. På bakgrunn av det som kommer frem i dette møtet vil utredningen bli revdert, før den blir lagt fram og offentliggjort, sier sekretariatsleder i Vesterålen regionråd, Silje Kristoffersen, til SortlandsAvisa.

20. februar kjøres det full presentasjon av den ferdige utredningen for hele regionrådet.

– Det sendes også ut invitasjon til formannskapene i regionen om å delta på møtet. Deretter vil det være opp til hvert enkelt kommunestyre i Vesterålen hva de velger å gjøre med utredningen, sier Kristoffersen.