Nordlandssykehuset har vedtatt å innføre sparetiltak som kan føre til at ambulanser må tas helt ut av beredskap, skriver Avisa Nordland.

Årsaken skal være at sykehuset er i alvorlig økonomisk krise, noe som innebærer at de må gjennomføre flere drastiske sparetiltak. Dette vil ramme alle sykehusets klinikker, inkludert i Vesterålen.

Tidligere denne uken ble det vedtatt at overtidsinnleie for ambulansetjenesten skal unngås.

Det vil innebære at dersom overtidsinnleie er den eneste muligheten, skal ambulansetjenesten tas ut av beredeskap for den aktuelle perioden.

I en intern epost som Avisa Nordland har fått tilgang til, og som også VOL har sett, kan en lese at tiltaket vil føre til reduksjon i ambulansetjenesten.

Frykter liv kan gå tapt

Foretakstillitsvvalgt May Britt Allstrin i Delta ve NLSH, frykter at tiltaket kan få alvorlige konsekvenser, særlig for distriktene, og frykter at liv kan gå tapt.

–  Noen kommer til å dø dersom beredskapen i ambulansetjenesten reduseres. Hvert minutt teller når en ulykke inntreffer, sier  hun til Avisa Nordland.

-Skal sikre optimal beredskap

Helmer Jakobsen, klinikksjef for Prehospital kllinikk, forteller til avisa at styret i Nordlandssykehuset har vedtatt en tiltaksliste på 120 millioner kroner for å få balanse i regnskapet. Han sier at alle klinikker blir berørt av sparetiltakene, inkludert ambulansetjenesten.

– Et av tiltakene er å unngå overtidsinnleie og redusere vikarbruk. Hvordan dette skal gjennomføres i ambulansetjenesten, er under planlegging og er ikke konkludert. Planen skal sikre optimal beredskap innenfor de rammer vi har, sier han til avisa Nordland.

Tiltaket skal i første omgang prøves ut i en måned, for deretter å bli evaluert, før det blir videreført. Det er fortsatt ikke bestemt når  det skal settes ut i verk.