Siv Dagny Aasvik i Nordland Arbeiderparti foreslår at Fylkestinget i Nordland ber styret i Nordlandssykehuset om å ikke svekke akuttberedskapen. Foto: Nordland Arbeiderparti

Nordlandssykehuset er i alvorlig økonomisk krise, og må gjennomføre flere drastiske sparetiltak framover.

Ifølge an.no sliter Nordlandssykehuset med å skaffe nok penger til første forfall på milliardlånene til nye sykehus. Nytt sykehus i Vesterålen, samt renovering av sykehuset i Bodø har kostet 5,1 milliarder kroner. Fire milliarder av disse er lån.

Fredag i forrige uke ble det kjent at et av sparetiltakene kan være at ambulanser må tas helt ut av beredskap, dersom noen i personalet blir syk og ikke kan jobbe. Årsaken vi i så fall være at sykehuset ikke tar seg råd til å sette inn vikarer. Dette vil trolig også ramme Vesterålen.

Diskuterer kutt

Helmer Jakobsen, klinikksjef for prehospital klinikk, sitter mandags ettermiddag i møter og diskuterer hvor de kan kutte. De har foreløpig ikke kommet til noen beslutning for hva som skjer med ambulansetjenesten. Det er fortsatt uklart hvilke områder som kan bli rammet av ambulansekuttene.

– Det ligger mye i dette, og vi gjør vurderinger fra område til område. Vi må hele tiden ta risikovurderinger for å se hvor vi kan gjøre det, og hvor vi ikke kan gjøre det, sier Jakobsen.

Ut over dette ønsker ikke Jakobsen å kommentere saken, før de har kommet fram til en løsning.

Frykter det verste

– Vi har ikke besluttet noe ennå, men vi sitter og jobber med det i dag. Vi prøver å få klart i løpet av dagen, sier han til VOL tidlig mandags ettermiddag.

Mange har reagert sterkt på nyheten, og frykter alvorlige konsekvenser, i verste fall at liv går tapt som følge av kuttene. Siv Dagny Aasvik i Nordland Arbeiderparti foreslår at Fylkestinget i Nordland ber styret i Nordlandssykehuset om å ikke svekke akuttberedskapen.

-Ved alvorlig skade og sykdom står det ofte om minutter. Rask og effektiv hjelp kan være forskjellen på vellykket og mislykket behandling, og forskjellen på liv og død, sier Aasvik.