- Vi har diskutert mye, og det er ikke helt uproblematisk dette, men vi har snudd hver en stein for å finne andre muligheter, sier klinikksjef for prehospital klinikk, Helmer Jakobsen til VOL tirsdag.

- Kostbart

I går hadde ledelsen møter for å komme fram til en løsning for å spare 6,4 millioner kroner på prehospital klinikk. Tilsammen må Nordlandssykehuset spare minst 120 millioner kroner for å få balanse i regnskapet.

- Det koster jo å drive en ambulansetjeneste ute i distriktene, og fravær i ambulansetjenesten er kostbart. Derfor kom vi fram til denne løsninga, sier Jakobsen.

- Betyr dette at vi får en dårligere akuttberedskap i distriktene?

- Altså, jeg kan i hvertfall ikke si at den blir bedre, desverre. Som klinikk føler vi oss utrygge om vi ikke har beredskapen oppe, og vi er opptatt av at vi skal fortsette med det, sier Jakobsen.

Alltid én bil på

Det har de tenkt å få til ved å følge noen grunnregler for hvilke biler som kan tas ut av beredskap og ikke. Reglene har de kommet til enighet med sammen med sykehusdirektøren, som legger føringa for hvor mye de skal spare. Reglene går blant annet ut på at det aldri skal tas ut to ambulanser i samme sone, og heller ikke to biler i tilstøtende stasjoner.

- Det vil si at hvis noen på Åse blir syke, tar vi ikke ut bil på Andenes eller Sortland samtidig. Dette er for at det alltid skal være ambulanse ikke alt for langt unna, sier Jakobsen.

Mer administrasjon

De nye reglene vil bli innført allerede denne uka, og klinikken skal ha samtaler med alle AMK-sentralene, slik at alle har samme utgangspunkt. Klinikksjef Jakobsen sier at man da må flytte biler ved sykdom blant personalet, for å opprettholde beredskapen. Slik skal man styre de ledige ressursene. Dette vil nok føre til langt mer administrasjon på daglig basis, mener klinikksjefen.

- Man må avgjøre hvert enkelttilfelle for seg, og vurdere fra gang til gang om vi skal flytte ambulanser, sier han.

Ordninga skal i første omgang vare i en måned, før det gjøres ei evaluering etterpå. Om det blir vurdert til at det er noe man kan fortsette med, kan den vare enda lenger.