Hun sier de nye politidistriktene selv må avgjøre ut fra faglige hensyn hvor mange tjenestesteder det skal være blant annet i Vesterålen. Men Margunn Ebbesen er tydelig på at kravet til responstid skal være det samme landet over.

– Folk skal ha samme trygghet enten de bor i Andøy som i Oslo eller Brønnøysund, for den saks skyld, sier hun.

Skal ha samme rett til trygghet

Margunn Ebbesen er Stortingspolitiker og sitter i Justis- og Beredskapskomiteen. Denne uka besøkte hun Andøy kommune. Den pågående politireformen ble i likhet med kommunereformen naturlige temaer da hun møtte Andøypostens utsendte.

– Når det gjelder politireformen, så mener jeg flere forhold ligger til grunn. Nemlig at folket i hele landet har de samme behov for trygghet, de samme krav til følelse av kvalitet i etterforskningsarbeidet, og de samme forventningene til forebygging fra politiets side.

– En god del rapporter viser at politiet ikke leverer godt nok her. At det på disse områdene er stort forbedringspotensiale. Derfor er nærpolitireformen som nå kommer viktig, sier hun.

– Men tidligere reformer har hatt samme målsetting. Hvorfor skal man tro at denne reformen skal lykkes der man tidligere har sviktet?

– Vi er i ferd med å levere. Det er blitt 700 flere politistillinger siden vi overtok i regjering. Nå gjøres det grep for å sikre mer politikraft ut til folket. Ved at det blir færre politidistrikter frigjøres administrative stillinger, sier hun.

– Men jeg er klar over at for å nå målsettinga om to polititjenestemenn per tusen innbyggere, så må bemanninga i blant annet Vesterålen styrkes kraftig. Det skal vi gjøre, sier hun.

Krever stort bemanningsbehov

Ordfører Jonni Solsvik har klare forventninger til det.

– Idag er det 24 polititjenestemenn i Vesterålen, hvor det bor cirka 32.000 innbyggere. Da kreves det et stort bemanningsmessig løft for å komme i mål, påpeker han.

Ebbesen sier at dette skal det tas fatt i. Men hun vil på spørsmål fra Andøyposten ikke si noe om antall tjenestesteder i Vesterålen.

– Tidligere reformer har i stor grad mislyktes i å få økt politikraft ut til folk, fordi politikerne la føringer på strukturen. Denne gangen må vi stole på at politiet kan gjøre disse vurderingene selv.

– Men satsing på rullende politi som kan utføre avhør på åstedet, har vist at dette er effektivt, fremholder hun.

– Men i et vaktdistrikt som Vesterålen, med fergesamband, lange avstander og værmessige utfordringer som medfører stengte veistrekninger jevnlig - ser man at det kanskje burde være retningslinjer som tar hensyn til blant annet avstander og utrykningstid?

– Ja, slikt bør hensyntas, sier Ebbesen og nikker.

Viktig med evaluering

Ordfører Jonni Solsvik er også opptatt av at det må evalueres hvor ofte politiet ikke rykker ut.

– Det er i vårt distrikt mange hendelser hvor politiet ikke er tilstede, hvor de burde vært det. Dette er viktig informasjon for å styrke bemanning og operativitet. I tillegg har det vært alvorlige hendelser der brannmannskaper og andre instanser har blitt anmodet om å gjøre politiets arbeid. Det har jeg stilt sterke spørsmålstegn ved. Er du enig i at dette er betenkelig.

– Helt klart. Slike ting må frem i lyset, og legges vekt på i vurderingene, sier Ebbesen.

– Når det gjelder kommunereformen, vil jeg ikke ha bastante meninger om regionen Vesterålen, og hva som bør skje her. Det er en flott region med masse muligheter, og det får bli opp til folket og politikerne her å avgjøre det. Jeg ønsker ikke å havne i diskusjon eller krangel med mine egne ordførere om dette temaet, smiler Ebbesen.