Tunnellboremaskingen "Jern-Erna", som er produsert av Andøyfirmaet Leonhard Nilsen & Sønner, har havarert, skriver Teknisk Ukeblad.

Det var i januar i fjor at den 125 meter lange maskine begynte å borre seg inn i den sju kilometer lange tiløpstunnelen til ny kraftstasjon i Hemnes kommune i Nordland. Etter havariet står maskinen fast tre kilometer inni fjellet. Å skaffe nye deler er ikke gjort i en håndvending.

– Vekten på lageret som skal skiftes ut er på 21 tonn. Det har en diameter på 5,2 meter, så det er ikke bare å få på plass et nytt ett, sier assisterende prosjektleder i Statkraft, Geir Magne Svendsen, til Teknisk Ukeblad.

Han forteller videre at det må sprenges hull i taket på tunnelen, bak boremaskinen, for å montere boreutstyr som skal løfte ut det gamle hovedlageret. Går alt etter planen vil reperasjonstiden vare i omtrent to måneder.

I tillegg til å være 125 meter lang, har "Jern-Erna" har borekronen til Jern-Erna en borekrone på 7,23 diameter. Vekten er 900 tonn. Maskinen  er kapabel til å klare tre meter fjell i timen.