Morten Rydland Høyning mistet livet i en MC-ulykke i fjor sommer. Foto: Privat

Nordlys-journalisten og musikeren omkom på stedet.

Politiet i Tromsø har etterforsket ulykken i mer enn et halvt år. Nylig ble saken oversendt statsadvokaten i Troms og Finnmark, skriver VG.

Statsadvokaten besluttet først å henlegge saken på bevisets stilling, men ba denne uken politiet om å foreta nye etterforskningsskritt etter at Høynings pårørende påklaget henleggelsen til Riksadvokaten.

Les også: Andøymann omkom i MC-ulykke

Ulykkesårsak klar

– Høynings foreldre var uenige i statsadvokatens beslutning om henleggelse. De mener i likhet med politiet at kjøreskolen har brutt aktsomhetsnormen, sier bistandsadvokat Erik Ringberg til VG.

Daglig leder Kato Aspvik ved Prodrive Trafikkskole i Tromsø ønsker ikke å kommentere saken overfor VG.

Den tragiske MC-ulykken skjedde mandag 21. juli i fjor, inne på et lukket område på Håpet i Tromsø.

Ifølge politiet omkom Høyning momentant da hodet hans traff en trailertilhenger som sto parkert inne på øvelsesområdet denne dagen.

– Det som etter all sannsynlighet har skjedd, er at avdøde under en bremseteknikkøvelse på et tidspunkt holdt både gassen og clutchen inne samtidig. Med høyt turtall slapp føreren clutchen, noe som førte til at han kjørte med en voldsom fart inn i tilhengeren, opplyser politiadvokat Tove Wulff Nilsen ved Troms politidistrikt til VG.

Ifølge politiet ble det ikke funnet tekniske feil på motorsykkelen, en Yamaha XJ-N ABS med 600 kubikk. Kjøreskolen lånte området vederlagsfritt hos en bilforhandler i Tromsø.

Kjøreskolens ansvar

Politiet mener det er kjøreskolens ansvar å tilby opplæring i trygge omgivelser.

– Politiet mener kjøreskolen har opptrådt uaktsomt, ved å tilby en opplæring på en bane som var uegnet til formålet, og at dette er et brudd på produktkontrolloven, sier politiadvokaten.

Ifølge politiet har det aldri skjedd lignende ulykker under MC-opplæring i Norge.

– Det finnes i dag ikke noe regelverk som i detalj regulerer krav til oppkjøringsområdet under opplæring, opplyser Wulff Nilsen.

Påtaleavgjørelse i mai

Høyning, opprinnelig fra Bleik på Andøya i Nordland, var trommeslager i bandet Taliban Airways. På ulykkestidspunktet jobbet han som journalist i Nordlys. 32-åringen har tidligere blant annet arbeidet for Dagbladet og musikkmagasinet Metal Hammer.

Les også: Holder fortsatt på med etterforskningen

Les også: Hedret Morten Rydland Høyning