Nordlandssykehuset tar ambulanser ut av beredskap, dersom sykefravær blant mannskapet krever overtidsinnleie. Det ble vedtatt i et styremøte i Nordlandssykehuset tirsdag.

Vedtaket iverksettes etter påske.

LES OGSÅ: Tar ambulanser ut av beredskap

- Vi kan overhodet ikke godta dette, sier regionrådsleder Sture Pedersen til VOL.

Regionrådet har tidligere gått ut og advart mot forslaget.

- Dette er gambling med helsa til folket i vår region. Jeg har sagt det mange ganger: sykehuset starter med ambulansen. Her rokker de med akuttberedskapen på sykehuset, sier Pedersen.

Bekymret

Pedersen tror at man må gå til høyere myndigheter enn styret i Nordlandssykehuset for å få gehør for sine bekymringer.

- Det er antakelig for lite penger i dette systemet, som går ut over hele strukturen for hvordan man driver sykehus, sier han.

Regionrådet har tidligere fattet en uttalelse der de advarte mot et sånt vedtak. Nå vil Pedersen og regionrådet synliggjøre ytterligere at dette ikke kan godtas. Han håper at situasjonen kan løses før noen blir skadelidende.

- Jeg håper ikke dette blir som i mange andre sammenhenger, at man får det godt belyst når uhellet først er ute.

- Puslespill

Det vedtatte kuttet er et rent puslespill, mener Pedersen.

Andøy med sine to ambulanser er en del av sone syv, sammen med Sortlands to ambulanser. De resterende fire ambulanser i Vesterålen på Stokmarknes, Myre og Bø er i sone seks. Det aksepteres kun å redusere med en ambulanse per sone, og det kan heller ikke reduseres i tilstøtende stasjoner i nabosoner samtidig.

- Jeg har forstått det sånn at Sortland skal være et såkalt sikkerhetsnett. Altså, så fremt det er sykebiler ute fra Sortland, iverksettes ikke kuttet i beredskapen. Men dersom alle bilene er på plass, skal man gjøre det, sier Pedersen.

- Men hvordan skal man følge opp dette? Man vet jo ikke hvordan situasjonen er bare en time etterpå. Dette er et veldig usikkert puslespill med mange ukjente faktorer, der jeg er redd pasientene blir de tapende. Og det kan vi ikke godta.