Det er Vinmonopolets egne regler for etableringstetthet som gjør at en eventuell kommunesammenslåing i Vesterålen kan føre til færre polutsalg.

Pressesjef i Vinmonopolet, Leif-Arne Braastad, sier til VOL at målsetningen er å være til stede med minst ett utsalg i hver kommune, og at en endring av kommunestrukturen derfor høyst sannsynlig vil gi endringer også i Vinmonopolets struktur.

– I en del byer er vi til stede med flere utsalg, så jeg ser ikke bort fra at det vil være hensiktsmessig å la utsalget på Stokmarknes bestå, med et minipol på Sortland. Men i Andøy, Bø og Øksnes vil det neppe være hensiktsmessig å opprettholde egne utsalg, sier Braastad.

Marginal drift

Braastad viser til at Vinmonopolets spredning ut i mindre kommuner skjer i en kombinasjon av alkoholpolitiske målsetninger, og ren bedriftsøkonomi.

– Vi skal være til stede på så mange steder som mulig, men når resultatet er så marginalt som det vi opplever på de minste utsalgene, sier det seg selv at en sentralisering blir vanskelig å unngå.

Pressesjefen er i Vesterålen i forbindelse med etablering av nytt pol i Bø, og benyttet samtidig sjansen til å besøke de andre polene i regionen for å se nærmere på framtidig struktur.

Større pol

Braastad erkjenner at kundene nok ikke vil oppleve dette positivt. Men sukrer pillen noe:

– Dersom det ender opp med bare ett Vinmonopol i Vesterålen er det åpenbart at det styrkede kundegrunnlaget vil føre til et bredere utvalg. Polet på Stokmarknes vil da kunne oppgraderes til fullsortiment, noe som gjør at varer man i dag må bestille, vil være i hyllene til enhver tid.

Han ser heller ikke bort fra at en slik sentralisering fører til at dagens lokaler blir for små, og at Vinmonopolet må ut på jakt etter nye lokaler.

Si din mening

Kommunaldepartementet har pålagt Vinmonopolet å gjøre undersøkelser i de forskjellige kommunene der de har drift. Når første vedtak i kommunereformen er klar i 2016, har forslaget allerede vært på høring hos monopolet.

– Dermed er det viktig at folk sier sin mening nå. Vi har opprettet en enkel spørreundersøkelse der folk i Vesterålen kan stemme over hvor de vil ha polet. Resultatet vil vektes betydelig i beslutningsprosessen, sier Braastad.

Spørreundersøkelsen finner du her.