24. mars bestemte Nordlandssykehuset at ambulanser som får sykdom, ikke skal erstattes med annet personell på overtid. Hensikten er å spare penger. Vesterålen Regionråd klaget til Helsetilsynet kort tid etter at styret hadde tatt beslutningen.

- Vesterålen regionråd konstaterer at Nordlandssykehusets styrende organer har redusert ambulanseberedskapen til et nivå vi mener ikke er i tråd med pasientrettighetsloven hva angår øyeblikkelig hjelp, skrev lederen av regionrådet, Sture Pedersen, i klagen.

Han ba om hjelp. Helse- og omsorgsministeren fikk kopi av brevet.

- Vi registrerer at styret uttrykker at dette er et nødvendig, og tilstrekkelig trygt tiltak, for å trygge virksomheten innen ambulansetjenesten innenfor gitte rammer. Videre registrerer vi at det er vedtatt at skal det legges frem en evalueringsrapport til styret i mai inneværende år før beslutning om eventuell videreføring av tiltaket.

Sistnevnte indikerer klart og tydelig at tjenesten er vedtatt nedskalert på en slik måte at dette kan ramme mennesker som trenger øyeblikkelig hjelp. Videre peker ansatte og utredninger på det samme, skrev Pedersen i klagen.

- Sett ut fra den ambulansetjeneste Vesterålen har hatt, som vi ikke på noen måter har vurdert som overdimensjonert, ber vi helsetilsynet føre tilsyn slik at vedtak ikke iverksettes der liv og helse settes på spill, avslutter Pedersen i sitt brev til Statens helsetilsyn.

Statens Helsetilsyn var tydeligvis ikke korrekt adressat for klagen fra regionrådet.

I dag opplyser nemlig tilsynet at klagen ikke skal behandles av dem, men av fylkesmannen i Nordland.

  • Du må derfor henvende deg dit for en eventuell kommentar. Men siden brevet ble sendt i går, er det ikke sikkert at de har mottatt det ennå, skriver kommunikasjonsdirektør Nina Vedholm i en epost til VA/vol.no

Dermed blir det fylkesmann Hill-Marta Solberg som må svare på klagene fra Vesterålen Regionråd.