Fylkesmannen i Nordland vil ha strengere regulering av fiske etter sjø-ørret og laks i sjøen. Forslaget innebærer at det blir en fiskesesong for fiske med stang og håndsnøre etter sjøørret i sjøen, og at denne blir identisk med den mest vanlige fisketiden i sjøørretvassdragene i fylket.

I tillegg ønsker fylkesmannen at det blir forbudt å fiske laks i sjøen med stang og kilenot, i den perioden villaksen vandrer fra havområdene og tilbake fra vasdragene (1.mai-15.september)

Er bekymra

– Mens laksefangsten er stabil, ser vi at det har vært kraftig nedgang i fangsten av sjøørret, særlig siden toppåret 2005. Da ble det fisket 26 tonn i Nordland. Nå er tallet nede på sju tonn.

Vi begynner å bli ganske bekymra for sjørretten. Derfor mener vi at det er nødvendig å gjøre noe,  som er bakgrunnen for innstrammingene, forteller fiskeforvalter i Miljødirektoratet, Lars Sæter til VOL.

Det er Miljødirektoratet som bestemmer fisketidene for laks, sjøørret og sjørøye i elvene og i sjøen. Direktoratet er i gang med å revidere dagens fiskebestemmelser, og legger opp til å fastsette nye fiskeforskrifter.

Det er i forbindelse med denne prosessen at direktoratet har bedt fylkesmennene om å komme med innspill.

– Det er også foreslått endringer og innstramminger i laksefisket i noen av de laksevassdragene hvor det fortsatt er tillatt å fiske laks. De mest kjent av disse er Beiarvassdraget og Saltdalsvassdraget, sier Sæter.

Gjelder fra neste år

Planen er at innstrammingene skal tre i kraft fra og med sesongen 2016.

– Vi har fått inn uttalelser fra de ulike fylkene. Nå skal vi bruke tid på å gå gjennom forslagene, og utforme de nye forskriftene. Målet er at det arbeidet er ferdig i løpet av senhøst/ tidlig vinter, slår Lars Sæter fast.