Det skriver fylkesråd for næring og regional utvikling, Arve Knutsen, i en pressemelding fredag ettermiddag.

Det er Norges geologiske undersøkelse (NGU) som er innvilget et tilskudd på inntil 150.000 kroner. Pengene skal gå til undersøkelser av grafittforekomster i Øksnes, Bø og Hadsel.

Ifølge pressemeldingen har NGU de siste fem årene utført omfattende undersøkelser etter metaller og mineraler. I Vesterålen har man i disse undersøkelsene påvist flere mineraliseringer av grafitt.

- I tillegg til de kjente forekomstene i Sortland, er det påvist nye mineraliseringer i Bø, Hadsel og Øksnes kommuner, heter det i pressemeldingen.

God kvalitet

Som VOL tidligere har skrevet om har selskapet Norwegian Graphite AS allerede utredet og kartlagt grafittforekomster i Jennestadmarka, og dokumentert drivbare forekomster. Selskapet ønsker å åpne for gruvedrift i området, hvor det antas at det er rundt 3,6 millioner tonn grafittholdig malm.

- Grafitt som tidligere er kartlagt i Sortland har vist seg å være av svært god kvalitet. NGU mener at de nye ressursene også er av god kvalitet, og ønsker å gjøre mer detaljerte undersøkelser på noen av disse, sier fylkesråden i pressemeldingen.

- Siden dette er en type kartlegging som går utover NGUs ordinære kartlegging, så støtter fylkeskommunen dette arbeidet, sier Knutsen.

Nærmere bestemt dreier de nye funnene i Vesterålen seg om lokaliteter i nærheten av Møkland, Sommarland og Kvernfjorden i Bø, Smines i Øksnes og Morfjorden i Hadsel.

Gravearbeid

- For å kunne karakterisere de nye grafittforekomstene mer fullstendig er det nødvendig å skape blotninger i overdekkede områder ved hjelp av røske- og gravearbeider eller korthulls kjerneboring, skriver fylkeskommunen i pressemeldingen.

- I disse områdene ønsker NGU å grave ned grøfter til fast fjell to til fire steder langs overdekkede partier. Grafittskifrene vil bli prøvetatt og blotningene brukt som jordingspunkter for geofysikk. NGU vil for egen regning gjennomføre det geologiske og geofysiske feltarbeidet.

Finansiering av undersøkelsene:

FinansieringSøknadGodkjent
Nordland fylkeskommune160 000150 000
Norges geologiske undersøkelse570 000580 000
Sum finansiering730 000730 000