Til daglig spiller Tobias Nygård Vibe for Tromsdalen UIL i 2.-divisjon. Han har tidligere spilt for Sortland IL og spiller futsal for Vesterålen futsal som rykket opp til eliteserien i vinter. Nygård Vibe er en aktiv tipper som holder godt øye med 3.-divisjon avdeling 11 – eller Håno-serien som den også kalles.

Geir Ove Johnsen er VOLs fotballekspert og har bred erfaring med spill i flere divisjoner og for lokale og ikke så lokale lag i et tiår. De siste klubbene har vært Sortland og Melbo - senest i fjor. Scroll deg ned på siden for å se Johnsens tips!

Les Lofoten-trenerens Sortland tips!

Nygård Vibes tips

1. Sortland IL

Klubben har hentet flere bærebjelker i år. Sortland har i år en stall som absolutt er god nok for å rykke rett opp i 2.divisjon.

Sortland på hjemmebane i «grotten» sin er kamper hvor alle vil slite. Jeg ser to skumle utfordringer, de har ikke råd til skader på de beste spillerne og de må plukke poeng på bortebane, muligens de må være mer kyniske på bortebane i år og spille for poeng.

Jonathan Barlow som senest i fjor spilte 1.divisjon med TUIL hever laget to hakk. Her vil de fleste lagene i HÅNO-serien slite med å ta han ut. Jørgensen-tvillingene bidrar med erfaring og energi i spillet sitt, noe som smitter raskt over på laget. Anders Jørgensen kan bekle spissrollen også Stopperparet Aasland/Skog holder bra nivå, duellstyrke og prat bakfra. Kapteins-type i evigunge Aasland.

Konklusjon: Det er nå eller aldri, opprykk til 2.-divisjon er innen rekkevidde.

2. MO

Sterkt lag som har samlet troppene. Råde og Sletvold vender nesen hjemover etter 1 år i 1.divisjon sammen med TUIL. Råde har vært høyaktuell for Glimt og Tromsø har fulgt med på hans prestasjoner for TUIL.

Cato Jørgensen tilbake på midtbanen. Fredrik Pettersen en av de bedre fra Mosjøen. Mo mangler i likhet med Sortland en skikkelig målmaskin som spiss, men kompenserer med en del klassespillere offensivt. Tror kampen om 1.-plassen ikke vil bli avgjort før siste serierunde. Mo må også plukke poeng jevnlig på fremmed gress om de skal klare opprykk.

3. Bodø/Glimt 2

Vil nok variere mye. Med B-lag så vet man aldri hva man får, i alle fall ikke på bortekamper. Glimt 2 blir nok sterke på hjemmebane, men skorter nok litt på Borteformen når det som oftest ender opp med et veldig ungt lag. Misforstå meg rett, Glimt har mange gode unggutter/talenter. Nøkkelspillere i Viljar Norberg som har god fart, erfaring og målteft.Om Glimt 2 ender opp med å bruke mange av A-lagets andrevalg utover sesongen, kan de fort ende opp helt i teten sammen med Mo og Sortland.

4. Junkeren

Nøkkelen til Junkeren vil være Kynisme, dødballer, kontring og innsats. Jeg tror de vil overraske mange i år. Med en «luring» i Joachim Kildal som trener kan det plukkes mange poeng i kamper som står og vipper. Junkeren har mistet storscoreren Edvardsen til 2.divisjonsspill i Trondheim. Har alternativt en Målscorer i Ivar Unhjem som bør bøtte inn i 3.divisjon.

5. Stålkameratene

Stål har hatt mye oppmerksomhet rundt brasilianerne de hentet på prøvespill. Virker som om det ikke ble noe av. Blir fort blest når det skjer noe nytt og spennende med spillere fra andre land, men er ikke sikkert det var Ronaldinho-nivå over brasilianerne.

Har Celius i front som bør ha en del Mål og målpoeng ved endt sesong. Aleksander Iversen er også en spiller som vil heve laget.Med Mukumbu som Bauta og forsvarssjef i bakre rekker kan Stålkam fort melde seg på i medaljekampen. Solid Stopper som bidrar med MYE erfaring.

6. Sandnessjøen

Stiller i år med ny bane og et fantastisk kunstgress. Blir nok i år som alle andre år et solid hjemmelag. Per Styve studerer i Oslo men forsterker nok laget etter hvert. De har beholdt stort sett samme stamme som i fjor og kan kanskje slåss seg inn i medaljekampen om alt klaffer. Begge Theting er fortsatt med og bidrar med mye erfaring i spillet sitt.

7. Melbo

Melbo bygger klubb som bare det. Ny bane og mye engasjement rundt klubben skaper en positiv atmosfære. Har hentet inn tidligere stortalent Steffen Nilsen og Erlend Robertsen som kan bidra både offensivt og defensivt. Utfordringen er løpskapasiteten og ikke minst skadefronten, kan Nilsen komme seg i form er han for god for 3.-divisjon. Er absolutt smartest å la Nilsen bekle targetrollen.

Adrian Pedersen med 20 mål og 12 målgivende i fjor.  Unggutten er et talent og trenger å få brynt seg i høyere divisjoner enn 4.-divisjon.  Johnny Stikholmen står med 17 mål etter fjoråret.

Melbu blir et sterkt hjemmelag. Er veldig i tvil om det blir mange bortepoeng i år, men man kan komme langt med Kynisme og innsats.Som nyopprykket vil det være en sterk prestasjon og havne rundt 7.-plassen.

8. Mosjøen

Et svakere lag generelt enn i fjor. Mistet 4 av de bedre spillerne sine, inkludert toppscoreren sin. Mosjøen vil plukke flesteparten av poengene sine denne sesongen på hjemmebane. Bortestatistikken ser straks verre ut.

Har Nøkkelspiller i Sindre Ånes som fint kunne glidd inn i toppen av 2. Divisjon på sitt aller beste. Mye ungt spennende men slår neppe gjennom i år.

9. Medkila

Etter en skuffende 2.-divisjonsvisit er flesteparten av daværende spillere borte.

Det er mye bra som skjer blant de yngre i Medkila. Er flere talenter og det gror godt i klubben. Thomas Bergland blir en viktig brikke i et ungt Medkila-lag. Solid trener i Stein Berg Johansen. Medkila er god i lavere divisjon og kan fort klatre høyere på tabellen.

10. Grand Bodø

Ganske ungt lag som har hentet inn mange nye spillere. Berget plassen i fjor men tror

Grand vil slite i år. Blir å fighte nederst i sumpen helt til siste serierunde.

11. Fauske/Sprint

Ungt lag.  Vant vinterserien for Salten, men vinterserie er vinterserie. Nå starter alvoret for fult og jeg tror Fauske/Sprint må jobbe hardt for å overleve.  Joakim Lund må levere sammen med nykommer Richard Halvorsen.

12. Tverlandet

Har mistet mange spillere siden i fjor og kommer til å slite Big time i år. Troppen ser veldig tynn ut og kan fort ende med at Tverlandet blir kasteball i årets HÅNO-serie. Ender mest sannsynlig opp med nedrykk i år.

Johnsens tips

1. Mo IL

Mo tippes på topp i årets divisjon. Har flere hjemvendte travere som har erfaring fra 1.-divisjon, også hentet inn en klassespiller i Cato Jørgensen. Jeg tror laget fra Mo vil få en meget hard kamp om 1.-plassen både fra Bodø/Glimt2 og ikke minst Sortland, men det lukter litt mer erfaring og «vi har vunnet slike ting før» over Mo IL. Mangler kanskje en toppspiss men dette er ikke umulig at de finner i en opprykksugen Stian Celius på Stålkameratene etter vårsesongen.

2. Sortland IL

Sortland den evige runner up? Tippes på en 2.-plass. Har som alle vet hentet inn de fleste som var med på de gode sesongene fra 2010-2012. Har en ny spennende troika på trenersiden også, Med Berg, Barlow og Tobben. Har noen meget gode spillere i Barlow, Jørgensen x2, Aasland,Thunestved og Haugerud Pettersen. Med disse i storslag er dette ett godt 2.-divisjonslag. Med de nevnte spillerne ute av laget kan fort toppkampene og de vanskelige bortekampene bli vanskelig å vinne og opprykket gå fløyten. Det blir spennende i år. Men kan se noe tynt ut om noen av bærebjelkene i laget blir skadet.

3. Bodø/Glimt 2

Disse rekrutteringslagene er vanskelig å tippe, men blir garantert å finne i toppen av divisjonen også i år.

Har flere spennende unggutter som Glimt alltid har, dette krydret med noen rutinerte førstelagsspillere, gjør at dette laget kan knuse hvem som helst men også tape nesten mot hvem som helst. Kanskje på tide for NFF og lage egen serie for eliteseriens og 1.-divisjons andrelag?

4. Junkeren

Junkeren var med nesten helt inn i fjor å kjempe om opprykk, men fire uavgjort på de siste seks gjorde nok mye til at det bare ble en 3.-plass for laget fra Bodø. I år tror jeg Espen Bendiksen og Unhjem blir nøkkelspillere for Junkeren i hver sin ende av banen.

5. Sandnessjøen

Stian og Vegard Theting, ett ellevilt hjemmepublikum og ett vanvittig trykk på dødballer blir å bikke mange kamper i denne sesongen i favør Sandnessjøen. Kan bli å slite noe på bortebane der jeg tror at medaljene kommer til å gå tapt for de gule og blå fra Helgeland.

 6. Stålkameratene

Hva skal det bli med disse to naboene Mo IL og Stålkameratene, har til sammen ett lag som hadde kjempet i øverste halvdel av 2.divisjon er mitt tips. Spillerne går mellom klubbene som kompiser på besøk hos hverandre. Virker ikke som Stålkameratene tar steget i år heller opp i opprykks-diskusjonen, De to frelserne fra Brasil ser ikke ut som de kommer, og da kan det fort bli litt for mye ansvar for melbugutten Stian Celius på topp for å skyte de inn i toppstriden.

7. Mosjøen IL

Klubben med en av de beste hjemmestatistikkene i de fire øverste divisjonene de siste fem årene, må belage seg på å ta poengene hjemme i år også. Har mistet flere av spillerne som kunne sikret Mosjøen en topp 5-plassering i år. Vil bli vanskelig å slå hjemme på Kippermoen, men vil nok få det tøft i mange av bortekampene i år.

8. Melbo IL

Nyopprykkede Melbo har etter festsesongen i 2014 hentet inn Erlend Robertsen, Richard Tjelta, Steffen Nilsen og Martin Brun, dette er gutter som må regne med å ta stort ansvar i denne sesongen. Melbo er kjent for å spille med hjerte utenpå drakta og er villig til å blø for å holde seg i divisjonen. Er veldig sårbar om de får skader på nøkkelspillerne sine. Adrian Pedersen og Thomas Rønning kan bli en overraskelse for de fleste lagene i årets sesong. Er avhengig av å plukke jevnt med poeng hele sesongen for å overleve.

9. FK Fauske/Sprint

Som Melbo er disse også nyopprykket i år, Har erfaring fra 3.-divisjon, men denne sesongen vil nok bli kanskje ett år for tidlig for dette unge laget fra krysset på veien mot Bodø.

Har hentet inn en spennende unggutt fra Saltdalkameratene i Richard Halvorsen. Han scoret i bøtter og spann i fjorårets 4.-divisjon. Tror det skal holde hardt å forvente noe mer enn 9.-plass for Sprint.

10. Grand Bodø

Damelaget er tilbake i toppserien. Dette vil nok gjøre sitt til at noe av fokuset vil falle i fra dette unge herrelaget fra Bodø.

Berget med nød og neppe plassen i fjor og i år vil det nok bli for tøft for dette laget om enten Harstad eller Mjølner rykker ned fra 2.-divisjon.

11. Medkila

Jo-jo-laget de siste årene. Gikk direkte opp fra 4.-divisjon å rett opp til 2.-divisjon på to år, så rett ned igjen. Har mistet ekstremt mye spillere etter katastrofe sesongen i fjor.

Har en god trener i Stein Berg-Johansen, men en meget tynn spillerstall gjør nok at dette året blir ett nytt steg ned i divisjonsstigen for dette laget.

12.Tverlandet

Bodø har mange fotballklubber og mange gode fotballspillere sirkulerer mellom klubbene, både når det kommer til lag innad i Bodø, men også som en av de store studentbyene i Nord-Norge. Det har slått uheldig ut for Tverlandet. Spillerstallen ser for svak ut til å kjempe om plassen i årets 3.-divisjon. Men man skal aldri si aldri, plutselig er studentene tilbake når høsten er her, og nye spillere kan komme inn portene på Tverlandet kunstgress.