For to år siden vedtok landsmøtet i Arbeiderpartiet at en enkeltkommune ikke skal kunne hindre en kommunesammenslåing, om nabokommunene ønsker en større enhet.

Under landsmøtet fredag ble det vedtatt en presisering av akkurat denne posten, som understreker at sammenslåing skal skje frivillig.

- Vi vil respektere svarene man finner lokalt. Sammenslåing av kommuner skal baseres på frivillighet, heter det i Aps vedtak.

- Fornuftig med endringer

I vedtaket heter det også at partiet mener det er fornuftig med endringer i kommunestrukturen.

- Derfor bør alle kommuner vurderer hvilke kommunegrenser som er best egnet for å løse oppgavene i framtida. Innbyggere, organisasjoner og ansatte må involveres i denne prosessen.

Nestleder i partiet, Helga Pedersen, sier til Aftenposten at det gamle programmet er skrevet i en annen tid, ut fra en erkjennelse om at Ap ønsket en endring i strukturen.

- Men så ble det regjeringsskifte og den store reformen ble lansert. Den begynte med at alle kommuner skal snakke sammen, og det er vi positive til. Men når vi spør våre folk ute i kommunene, hører vi at det må være frivillighet hele veien, sier Pedersen til Aftenposten.

Bjørkmo fornøyd

Sortland Aps ordførerkandidat, Tove Mette Bjørkmo, er på landsmøtet, og sier til VOL at hun er svært fornøyd med at presiseringen om frivillighet kom på plass.

- Det er et svært viktig vedtak for meg, sier hun i en kommentar til VOL.