Søndagens nyhet om at Forsvaret blant annet vurderer å flytte Kystvaktbasen i Sortland til Bergen, og legge ned flystasjonen på Andøya, har skapt mye debatt.

Ordfører i Andøy, Jonni Solsvik, har registrert reaksjonene. Og selv om han er bekymra for fremtiden når det gjelder flystasjonen på Andøya, understreker han at ingenting er bestemt.

– Det er nok ikke alle som ikke har fått med seg at disse forslagene kom fra graderte dokument som har kommet på avveie. Og det er sterkt beklagelig at dette har lekket ut, fordi det skaper uro, slår han fast.

Pågående prosess

Solsvik presiserer at forslagene om kutte i militærbasene i nord, er innspill, som er en del av en pågående prosess.

– Dette er ikke definerte forslag, men innspill. Det som skjer videre er at Forsvarssjefen skal sette ned fagmilitære råd som skal diskutere dette videre.

Og det som kommer opp der danner grunnlaget for en langtidsmelding som skal behandles våren 2016, som er normal prosedyre i slike saker, sier han.

Men selv om dette bare er snakk om innspill, betyr ikke det at Solvsik er bekymringsløs når det gjelder fremtiden til flystasjonen på Andøya.

– Det som ligger til grunn for innspillene er at det er et misforhold mellom de ressursene Stortinget har gitt Forsvaret, og den strukturen Forsvaret vil ha. Det er rett og slett ikke samsvar mellom det som er bestemt og ressursene som Forsvaret rår over.

Og at det nå diskuteres å avvikle flybaser sier ganske mye om hvilken situasjon Forsvaret er i, slår Jonni Solsvik fast.

-Forventer opptrapping

Ordfører i Sortland, Grete Ellingsen, understreker i likhet med Solsvik at det her er snakk om graderte dokumenter som har lekket, og at man derfor ikke må trekke konklusjoner.

– Så vidt jeg vet, har ikke en gang disse forslagene vært på forsvarsjefen sitt bord, så det er en vei igjen å gå før noe blir avgjort. Men når det er sagt så forventer jeg at Forsvaret tropper opp satsinga i nordområdene.

Det handler både om ressurser og sikkerhet, slår Ellingsen fast.