Statnett investerer nå store summer i tre anlegg som skal kompensere for ujevnheter i forsyningsnettet, og stabilisere forsyningen. Sammen med kondensatorbatterier i Kilbotn og på Melbu skal det såkalte SVC-anlegget på Sortland øke og stabilisere overføringskapasiteten i nettet.

Unyttig strøm

SVC står for «Static Var Compensator», og anleggets oppgave er såpass høyteknologisk å forstå at det nok ville kreve enda en avisside å forklare. Så prosjektleder i Statnett, Thomas Weisser Fennefoss nøyer seg med å slå fast at det - veldig forenklet forklart - i et høyspentnett oppstår en del ”unyttig” strøm som må tas ut slik at det kan gjøres plass til strøm forbrukerne kan nyttiggjøre seg.

– Ved hjelp av det nye SVC anlegget på Sortland og kondensatorbatteriene på Melbu og Kilbotn kan man være i stand til å levere mer kraft over strømnettet, noe som har vært særlig aktuelt vinterstid spesielt i anstrengte situasjoner. Anlegget øker den effektive overføringskapasiteten i nettet, noe som fører til en bedre stabilitet i forsyningsområdet, sier Fennefoss.

Godt i gang

På byggeplassen ved Munningsletta er arbeidene med å få på plass grunnmuren til nyanlegget godt i gang. Hadsel Bygg- og Vedlikehold har kontrakten, og har allerede gjort seg ferdige med arbeidene på Melbu og i Kilbotn.

– På Sortland startet grunnarbeidene i fjor høst, og i mars startet vi betongarbeidene. Fremdriften går helt som den skal, sier Statnett’s byggeleder Inge Berg.

7 mann er for tiden i arbeid på anlegget. Når hovedkomponentene ankommer i månedsskiftet mai/ april blir det større aktivitet, med utenlandsproffer fra hovedleverandøren Siemens.

Transformatoren som fortsatt er under produksjon i Østerrike veier til sammen 50 tonn. Resten av anlegget består av høyspentkomponenter som plasseres i ferdigbygde containere. Disse containerne ferdigstilles og testes i Tyskland før de transporteres til Sortland og kobles sammen på anlegget.

Anlegget skal være ferdigstilt innen utgangen av 2015, men Statnett håper å være klare til prøvedrift allerede i november slik at anlegget kan benyttes kommende vinter.  Kondensatorbatteriet på Melbu er i drift siden november 2014, mens det i Kilbotn settes i drift i juni 2015.